Jargonvrij schrijven. Zo schrijf je helder en begrijpelijk over technische onderwerpen

De technologische ontwikkelingen vliegen je om de oren. De ene dag komt Microsoft met de mededeling dat het Copilot integreert in Windows 11, de volgende dag lanceert IBM zijn AI-codeassistent watsonx Code Assistant for Z. Voor wie er niet dagelijks mee te maken heeft, is er geen touw meer aan vast te knopen. De gemiddelde ondernemer wil graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, maar dan liefst zonder te verdwalen in een doolhof van onbegrijpelijke taal. Voor IT-professionals zaak om je content toegankelijk en begrijpelijk te maken. In deze blog ontdek je hoe je technische termen kunt vermijden en heldere, begrijpelijke content kunt creëren die zowel experts als rookies aanspreekt. 

De kracht van duidelijkheid

Geloof me, je hebt niet altijd ingewikkelde termen en complexe zinnen nodig om indruk te maken. Sterker nog, de kracht van duidelijkheid ligt in eenvoud. Door complexe termen te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor begrijpelijke taal, bereik je niet alleen een breder publiek, maar maak je ook een blijvende impact.

Vertel het maar aan papa

Een van de beste manieren om technische content begrijpelijk te maken, is door terug te gaan naar de basis. Toen ik net ging schrijven voor IT-bedrijven, stelde ik mezelf de vraag: Hoe zou ik dit uitleggen aan mijn vader, een gepensioneerde aannemer die werkelijk geen plak kaas gegeten heeft van digitalisering? OK, ik geef toe: de gemiddelde ondernemer die op zoek is naar een IT-partner is iets jonger dan mijn vader van tachtig. Maar als ik hem kan raken met een IT-onderwerp, dan kan ik iedereen raken. Door deze mindset te omarmen, ben je in staat om complexe concepten af te pellen tot er eenvoudige, alledaagse taal overblijft. 

Doe maar gewoon…

Het is natuurlijk heel verleidelijk om te pronken met je technische kennis. Een kloddertje jargon hierrr, een kloddertje acroniemen daarrr. Alleen de roze jurk ontbreekt nog… 😉 Overdreven gebruik van technische termen schrikt lezers eerder af dan dat je ze imponeert. Gebruik alleen termen die onmisbaar zijn – in de ogen van die ondernemer die je wilt verleiden, niet in jouw ogen – voor het begrip van het onderwerp. Als je een technische term moet gebruiken, leg deze dan kort en duidelijk uit, zodat iedereen je kan volgen en niemand afhaakt.

Verbind met je lezer bij het kampvuur

Storytelling is een krachtige manier om complexe technologie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Neem je lezers mee op een reis. Dat doe je niet met een hoop ingewikkelde termen, maar met leuke anekdotes, goede voorbeelden en praktische scenario’s. Door technologie te koppelen aan herkenbare situaties en emotionele ervaringen, maak je een diepere connectie. Zo zorg je dat je verhaal blijft hangen.

De weg naar begrijpelijke technische content

Jargonvrij schrijven is dus geen techniek, maar een mindset. Het vraagt om inlevingsvermogen, heldere communicatie en een voortdurende drang om jezelf af te vragen: ‘Zou mijn vader/buurman/oma dit begrijpen? Door technische termen te vermijden, terug te gaan naar de basis, overmatig jargon te vermijden en praktisch te blijven, kun je waardevolle content creëren die informeert, inspireert én verbindt.

Meer weten?

Je kunt natuurlijk ook gewoon een tekstschrijver vragen je te helpen. En dan het liefst een die een stevige brug kan slaan tussen de ‘onbegrijpelijke’ IT-er en de ‘digibeterige’ ondernemer. Zin om jouw content naar een nieuw niveau te tillen? Stuur me een mailtje of bel naar 06-12777441.

Wel geïnspireerd, maar nog geen concreet vraagstuk? Volg mijn LinkedIn-pagina en je blijft op de hoogte van de nieuwste blogs.

Vonk Tekst & Design
Average rating:  
 0 reviews
Geplaatst in Vonk Tekst & Design.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *