I know nothing… Zelfs niet van Barcelona

Als tekstschrijver hoef je eigenlijk niets weten. Dat klinkt misschien vreemd, maar geloof me: ik kan het weten. Of kan ik dat nou juist niet?! In deze blog neem ik je mee in mijn wereld: ‘I know nothing, I’m from Barcelona.’

Geen verstand van zaken

Veel organisaties die bij mij aankloppen, beginnen met de vraag of ik verstand heb van hun branche. Meestal is het antwoord: nee. Is dat nodig? Meestal is het antwoord: nee. Toen ik nog als bedrijfsjournalist bij AkzoNobel werkte, schreef ik voor alle lagen van de AkzoNobel-bevolking en over alle vakgebieden die je maar kon bedenken. Van kleur had ik nog nét een klein beetje verstand, en van verfmengmachines weet ik ook nog wel het een en ander. Maar dacht je dat ik ook maar iets begreep van wat ze in het lab doen met pigmenten, bindmiddelen, oplosmiddelen en additieven? Is dat erg? Meestal is het antwoord: nee. Een van mijn eerste opdrachten als zelfstandig tekstschrijver was van een hypnotiseur. Veel verder dan de – foute – associatie met Rasti Rostelli kwam ik niet. Is dat erg? You get the picture, het antwoord is meestal… nee.

Empathie 

Tijdens de eerste les bij de Schrijversacademie leerde ik dat empathie de krachtigste tool is in de gereedschapskist van de tekstschrijver. In plaats van te proberen een expert te worden op elk denkbaar gebied, gaat het erom dat je je kunt inleven in de doelgroep van je klant. Het begrijpen van de behoeften, vragen en uitdagingen van de klant van jouw klant is veel belangrijker zelf overal kennis van hebben. 

De kunst van het ontfutselen

Als tekstschrijver – en zeker als ghostwriter – is het de kunst je klanten zo te bevragen dat ze hun expertise op een begrijpelijke manier met je delen. Het is vaak juist een voordeel als je het niet – helemaal – begrijpt, want dat doet de klant van jouw klant waarschijnlijk ook niet. Sterker nog, die interesseert het waarschijnlijk geen moer wat jouw klant allemaal te vertellen heeft, zolang zijn, haar of hun probleem maar wordt opgelost. Kennis? Boeien. Expertise? Lekker belangrijk. Het vermogen om de juiste vragen te stellen en waardevolle inzichten te verzamelen, dát is wat echt telt.

Mét liefde, zonder verstand

Sinds de hypnotiseur, heb ik voor heel wat bijzondere klanten mogen schrijven. Of het nu gaat over IoT-stadsdienstenintelligente batterijoplossingenlow-code-platformend.quarks of data-engineering – ik schrijf er lustig op los. En ja, natuurlijk weet ik ondertussen meer dan ik zou willen over Microsoft 365 en Dynamics, kunstmatige intelligentie, cybersecurity en erfrecht. Maar als jij wilt dat ik schrijf over astrobiologie, epigenetica, etnobotanie of je nieuwste Moto Guzzi, dan doe ik dat met alle liefde, maar zonder enig verstand. Daar heb ik jou voor…

Meer weten?

Je kunt natuurlijk zelf je teksten schrijven, vergeven van jargon en uitdrukkingen die geen mens begrijpt, maar je kunt ook gewoon een tekstschrijver vragen je te helpen. En dan het liefst een die een stevige brug kan slaan tussen de ‘onbegrijpelijke’ expert en de ondernemer die gewoon geholpen wil worden. Zin om jouw content naar een nieuw niveau te tillen? Stuur me een mailtje of bel naar 06-12777441.

Wel geïnspireerd, maar nog geen concreet vraagstuk? Volg mijn LinkedIn-pagina en je blijft op de hoogte van de nieuwste blogs.

Vonk Tekst & Design
Average rating:  
 0 reviews
Geplaatst in Fem Vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *