Fietsen met een doel. Zo doe je dat

Fietsen is op zich niet heel moeilijk. Het is het voortbewegen met behulp van een fiets, een tweewielig vervoermiddel dat door de berijder wordt aangedreven door pedalen rond te draaien. Volgens het CBS verplaatsten inwoners van Nederland van zes jaar of ouder zich in 2021 gemiddeld 232 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 979 kilometer en deed daar 92 uur over. Zelf fietste ik ietsje meer in 2021, namelijk 12.179 kilometer. Als je traint voor een langeafstandstocht, komt er ineens wel iets meer kijken bij fietsen. Ja, de fiets blijft een tweewielig vervoermiddel en ja, er moet nog steeds een berijder de pedalen ronddraaien. Maar wil je het maximale uit jezelf halen, is het slim om met een trainingsschema te werken. Dat kan op hartslag, maar dat kan ook op FTP. FT-wat? FTP. In deze blog ontdek je wat FTP is en waarom het van onschatbare waarde kan zijn voor je prestaties.

Fietsen op vermogen

Als ik niet aan het werk ben, zit ik op de fiets. Er zijn maar weinig mensen die dát nog niet van me weten. Wie veel fietst en daar steeds beter in wil worden, heeft er baat bij op vermogen te trainen. Een vermogensmeter op je eigen fiets laten zetten, kost het nodige en is niet voor iedereen haalbaar – en ook niet voor iedereen een prioriteit. Het is ook niet per se nodig. Ik ben gek op gadgets, dus had al vrij snel een vermogensmeter op mijn racefiets, maar het kan ook anders. Als je – naast je buitenritten – bij een gespecialiseerde sportschool traint, kun je ook je progressie bijhouden. Zelf train ik al jaren bij StudioFTP en daar train je op een Keiserfiets met een vermogensmeter. Ideaal, want fietsen op vermogen is als een constant meetlint voor je inspanning tijdens het fietsen. Je pedaalkracht wordt omgezet in Watts, wat een directe meting is van hoeveel energie je levert. Deze wattagemeting laat je zien hoe hard je trapt. Zo kun je nauwkeurig je intensiteit bepalen en je trainingen optimaliseren voor betere prestaties en groei. 

FTP: Het hart van je prestaties

FTP staat voor Functional Threshold Power, wat vertaald wordt als Functioneel Drempelvermogen in het Nederlands. Het is een waarde die iets zegt over het vermogen dat je een uur lang kunt volhouden zonder in te storten. Voor mij is dat bijvoorbeeld 205 Watt, maar voor iemand die minder sterk of minder getraind is, is dat misschien 150 Watt. En Mathieu van der Poel had in 2020 een FTP van maar liefst 485 Watt. FTP is de gouden standaard om je conditie te meten en je trainingen te optimaliseren. Het geeft je inzicht in je huidige prestatieniveau en biedt een basis voor gerichte training. Zie het als je persoonlijke meetlat voor vooruitgang.

De kracht van gerichte training

Het mooie van het weten van je FTP is dat het jouw trainingen persoonlijk maakt. Het stelt je in staat om je inspanningen nauwkeurig af te stemmen op je individuele niveau. Dat is ook waarom iedereen mee kan doen aan de fietstrainingen bij StudioFTP. Of je nu een doorgewinterde duursporter bent of net begint, omdat je traint op basis van je eigen FTP, is de training voor iedereen in principe even zwaar en kan iedereen progressie boeken.

De magie van meetbare vooruitgang

Wat daar leuk aan is? Soms vraag ik het me ook af, maar waar ik blij van word is dat je na elke training een beetje sterker bent, je elke rit een beetje langer kunt volhouden en je elke uitdaging met een beetje meer vertrouwen aan. Dat kun je ook doen op basis van je hartslag, maar je hartslag reageert veel minder direct op je inspanning. Door je FTP regelmatig te meten, krijg je een duidelijk beeld van je vooruitgang. Cijfers zijn tastbare resultaten die bewijzen dat je inspanningen vruchten afwerpen. Dat is voor mij de magie van FTP en een betere motivatie kun je niet hebben.

Benieuwd of trainen op vermogen iets voor jou is?

Met gepersonaliseerde programma’s, doelgerichte workouts en inzichtelijke feedback haal je het beste uit jezelf. Ik ben groot fan van StudioFTP. Woon je in de omgeving van Leiden, ben je een doorgewinterde atleet die altijd op zoek is naar verbetering, ben je een amateursporter die net begint, of heb je een blessure of andere fysieke uitdaging? Ga eens vrijblijvend kennismaken of een lesje meedraaien! Check de website of neem contact op met Patrick via 06-11092494 of mail naar patrick@studioftp.nl. Je kunt ook mij een berichtje sturen, neem ik je een keer mee. Lijkt me tof!

Geplaatst in Fem Vertelt, Vonk Tekst & Design.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *