In Sportvonkjes zet ik regelmatig een sporter in het zonnetje. Deze week aan het woord: Eddy van Oorsouw. Eddy is enthousiast wielrenner en mountainbiker, maar doet dat bij voorkeur vanuit zijn Mexicaanse thuisbasis in Puerto Vallarta. Als hij in Nederland is, staat vooral hard werken op de agenda. In deze blog vertelt Eddy waarom hij een laatbloeier is – op gebied van sport dan – en of hij gaat voor een strak trainingsschema of meer houdt van nattevingerwerk.
Laatbloeier
Ik ben, als het om sport gaat, een beetje een laatbloeier. Ik ben jarenlang internationaal vrachtwagenchauffeur geweest en toen had ik absoluut geen tijd voor welke sport dan ook. In 1999 ben ik naar Mexico verhuisd, de liefde achterna, maar ook daar kwam in eerste instantie niet veel van sporten. Ik genoot van mijn vrije tijd en later heb ik me weer een jaar of tien als een bezetene op mijn werk gestort. Wel heb ik tussen de bedrijven door mijn PADI-duikbrevet gehaald, maar dat was niet echt iets waar ik mee door wilde gaan.
Mountainbike doelloos aan de kant
Toen ik weer eens een keer in Nederland was en een kijkje ging nemen in de fietswinkel van een kennis, besloot ik een mountainbike te kopen en mee naar Mexico te nemen. Eenmaal terug in Mexico leidde dat ook niet direct tot sportieve uitspattingen. De fiets stond een tijdje een beetje doelloos aan de kant. Tot ik bij een lokale fietswinkel kwam en in gesprek raakte over hun georganiseerde tours. Dat leek me wel leuk en ik besloot maar eens mee te gaan. Dat was in 2012 en sindsdien ben ik met regelmaat in de bergen te vinden.
Snoepwinkel
De eerste paar keer ging dat natuurlijk niet vanzelf, ik moest mezelf echt omhoog slepen en het laatste stuk ben ik met m’n tong op m’n schoenen naar boven gelopen. Maar dat ging al snel beter. Een paar jaar later gingen een aantal vrienden ook op de racefiets op pad. Niks voor mij, dacht ik. Maar ja, toen ik in Nederland weer voor zo’n ‘snoepwinkel’ stond, was ik voor ik het wist de trotse eigenaar van een carbon racefiets. Zo begon ik wielrennen en mountainbiken af te wisselen.
Centen verdienen en zo snel mogelijk weer terug
In Mexico ben ik gewoon actiever dan in Nederland. Als ik in Nederland ben, staat – behalve het bezoeken van mijn moeder – vooral werken voorop. Centen verdienen en weer terug naar huis, naar mijn liefde, mijn inmiddels 20-jarige zoon Angelo en naar Mexico. Toen ik begin dit jaar naar Nederland kwam, was dat met het idee om een paar maanden te werken en dan eind augustus de Tour for Life te gaan fietsen, van Italië naar Nederland. Dat evenement is dus een jaar uitgesteld. Inmiddels ben ik bijna zeven maanden van huis en kijk ik uit naar 25 oktober, de dag dat ik weer naar Mexico ga. En ja, ik moet in quarantaine, maar dan ben ik in ieder geval thuis.
Rare dingen doen
Tour for Life is een fietstocht van Bardonecchia in Italië naar Limburg. Dat zijn maar liefst 1.300 kilometers en 19.000 hoogtemeters. Het doel is om geld op te halen voor het Daniël den Hoed Fonds, een stichting die de strijd tegen kanker aangaat door de financiering van succesvol kankeronderzoek, uitgevoerd door Erasmus MC Kanker Instituut. Ik heb voor dit evenement gekozen omdat ik het heel belangrijk vind dat er een medicijn tegen kanker komt, maar ook omdat ik er wel van hou mijn grenzen te verleggen. Dit zal de grootste uitdaging zijn die ik ooit in mijn leven zal doen. Maar ik heb al wel meer rare dingen gedaan. Zo heb ik vorig jaar ongetraind de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Dat was eenmalig, beloof ik je, dat doe ik nooit meer. Verder doe ik, in Mexico, eind januari mee aan een tweedaagse mountainbike rit van 160 kilometer, fiets ik op 28 februari in één dag 300 kilometer op de racefiets en midden maart is er nog een tweedaagse mountainbikerit waarbij we 2.800 meter boven de zeespiegel uitkomen.
Gepersonaliseerd trainingsschema
Voor zo’n achtdaagse rit als de Tour for Life is een goed trainingsschema wel nodig. Ik had een schema, maar dat was eenmalig opgesteld en werd niet aangepast aan de omstandigheden en aan mijn behoeften. Inmiddels ben ik bij Passion4Biking van Paul van Dam terecht gekomen. Al tijdens de intake had ik er een goed gevoel over. Paul neemt alle tijd voor je, hij legt dingen goed uit, en past het trainingsschema steeds aan, afhankelijk van hoe ik me voel, wat mijn voortgang is en waar ik ben. Ook dat is belangrijk. Als ik in Mexico ben, fiets ik in de heuvels of in de bergen, hier in Nederland is alles vlak. Deze week doe ik een sportmedische inspanningstest op basis waarvan Paul aan de slag kan met het schema. Paul werkt met Today’s Plan, een trainingsregistratie- en planningstool waarin je vorderingen worden bijgehouden. Daar hou ik van, want het geeft een kick om zwart op wit te zien dat je vooruitgang boekt in plaats van een beetje nattevingerwerk. Daarom zit ik ook op Strava: om te zien of er vooruitgang is. Of een ander sneller de berg op gaat of harder fietst dan ik, zal me een zorg zijn.
Volhouder
Vanaf november moet ik er echt aan geloven. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik ben geen echte klimmer, maar ik ben wel een volhouder. Natuurlijk ontbreekt de motivatie om te trainen een enkele keer, dat zal ook met mijn nieuwe trainingsschema weleens voorkomen. Maar als ik dan denk aan mijn doel, dan pak ik toch maar weer de fiets. Ik kan immers mijn sponsoren niet teleurstellen. Ik heb beloofd dat ik de tocht zal uitfietsen en dat ga ik ook doen!
Ook een Sportvonkje?
Ben jij ook een enthousiaste sporter en vind je het leuk om een keer je verhaal te doen? Dat kan! We bellen een kwartiertje, ik stel je een paar vragen en ik schrijf een blog zoals deze uit jouw naam. Ik stuur je mijn voorstel in Word waarop je één keer mag schieten (of naar aanleiding waarvan je je terug mag trekken;-)). Lijkt het je wat? Laat het me weten via femke@vonktekstendesign.nl. Dit aanbod is gratis en voor niets, en je mag de tekst ook delen op je eigen (bedrijfs-)website of sponsorpagina. Eén maar: ik schrijf niet meer dan één Sportvonkje per week. Het kan dus zijn dat je even geduld moet hebben. Uiteraard mag je – als lezer of als Sportvonkje – je waardering altijd laten blijken door een kleine donatie te doen via mijn Tour for Life-pagina.