Vonk for Life | Ad van Winden

In Vonk for Life zet ik mensen met een mooi, moedig of bijzonder verhaal in de spotlights. Mensen die het leven omarmen. In deze editie: Ad van Winden. Ad ademt vrijwilligerswerk. Mensen helpen zit hem in het bloed. Toen zijn neef besloot Tour for Life te gaan fietsen voor zijn moeder, kon hij dan ook niet achterblijven. Ad ging mee als vrijwilliger. Inmiddels heeft Ad vijf edities achter de rug en ruim een ton opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. 

Ad en Elza Burg op Col d’Echelle

Kermis

Een van mijn zussen overleed aan kanker toen ze 54 was. Kort daarna bleken mijn broer en schoonzus beiden kanker te hebben en als klap op de vuurpijl kreeg mijn andere zus ook nog eens kanker. Haar zoon, mijn neefje, was ooit als mecanicien mee geweest met Tour for Life. Op een verjaardag zei hij tegen zijn moeder: ‘Ik ga Tour for Life fietsen voor jou!’ Mijn zus Marijke besloot mee te gaan als zijn begeleider. Toen kon ik natuurlijk niet achterblijven, ik sloot me aan als vrijwilliger. Dan begint de kermis van sponsorgeld ophalen en dingen regelen.

Verslaving

De eerste keer – want ja, er volgde meerdere edities – haalde ik ‘maar’ 8.700 euro op en regelde ik een spiksplinternieuwe bus. Met elke Tour for Life haalde ik meer geld op en regelde ik weer meer dingen. Als je eenmaal begint, wordt het bijna een verslaving. In 2021 zei ik: ‘Ik stop ermee’. Maar dan ontstaan er nieuwe vriendschappen en hoor je weer verhalen waaruit blijkt dat het zo hard nodig is om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker, dat je toch weer overstag gaat. Ik ben nou eenmaal iemand die graag helpt, mijn hele leven al. Ik doe heel veel vrijwilligerswerk, van vuil oprapen tot helpen op het stembureau en van bestuurslid van de Adviesraad Sociaal Domein Pijnacker-Nootdorp tot het ophalen van Oekraïense vluchtelingen met Stichting Tesla Wensrit.

Ad bij de finish van Tour for Life 2021

Stress

In 2020 kwam ik erachter dat ik zelf prostaatkanker had. Ik had nergens last van, maar een vriend van mij is gestorven aan prostaatkanker en dan ga je toch nadenken. In mijn omgeving zeiden mensen: ‘Ad, laat je testen.’ Ik vraag me nog steeds af of dat verstandig is geweest. Je komt in een enorme mallemolen terecht, terwijl ik nog steeds nergens last van heb. De arts gaf me drie opties: opereren, chemo of niks doen. Opereren en chemo zijn twee heftige opties en daar kan je altijd nog voor kiezen. Ik heb besloten niks te doen. Dat houdt wel in dat ik elke drie maanden voor controle naar het ziekenhuis moet. Zelf vind ik dat niet zo heel spannend, maar het thuisfront staat daar anders in. De laatste keer werd ik gecontroleerd op 13 december 2021 en ik zou de uitslag krijgen op 31 december. Er werden wat biopten genomen omdat ze op de scan een verandering hadden waargenomen. Ik kan je vertellen: dat veroorzaakte heel wat stress om mij heen. Zelf sta ik er heel rustig in. Dat komt door hoe ik in het leven sta. Er waren mensen die jodiumpillen gingen hamsteren toen het onrustig werd in Oekraïne. Dat snap ik niet. Als ze een bom op ons hoofd gooien, is er toch weinig lol meer te beleven. Zo kijk ik ook naar mijn kanker: als ik echt iets ga mankeren, dan moet het maar klaar zijn. Ik heb al te veel mensen zien lijden, daar ga ik niet op zitten wachten.

Col d’Echelle 

Sinds mijn eerste Tour for Life in 2016 heb ik heel wat gekke dingen gedaan. Ik heb mijn haar paars geverfd, mijn nagels gelakt, mezelf verkleed in vrouwenkleren, inclusief hakken van tien centimeter hoog. In die jurk heb ik zelfs bitterballen rondgebracht tijdens de Avondetappe. Nadat ik met Tour for Life begon, ben ik nog een zus en twee zwagers verloren aan kanker. Allemaal veel en veel te jong. Dus ja, ik doe echt alles om sponsorgeld op te halen. In 2021 had ik een oproepje geplaatst op sociale media: Wat moet ik doen om de magische grens van 45.000 euro te halen? Elza Burg, begeleider van Team Van Oord, daagde me uit om op de dag voor Tour for Life begon de Col d’Echelle te beklimmen, te voet. Terwijl de fietsers een beetje aan het warmdraaien waren voor het echte werk, ging ik die berg op. Zo’n twaalf kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.5 procent. Gelukkig was Elza wel zo sportief om met me mee te wandelen en samen hebben we de top aangetikt op 1762 meter hoogte. Uiteindelijk heb ik dat jaar 46.850 euro opgehaald voor Erasmus MC Foundation – Daniel den Hoed. Sinds 2016 zet dat mijn teller op een ton. 

Dankbaar

In 2022 ga ik weer mee. Of dat wel mijn laatste keer is, dat ligt aan wat er in de wereld gebeurt. Het ophalen van Oekraïense vluchtelingen met Stichting Tesla Wensrit vraagt momenteel veel van mijn tijd. Als dat zo blijft, moet ik op een gegeven moment keuzes gaan maken. Het is niet alleen het ophalen van de mensen, maar er moeten ook spullen ingezameld worden en soms bemiddel ik als er hulp nodig is. Zo was er laatste een Oekraïense vrouw wiens kies was afgebroken. Ik heb toen via sociale media iemand geregeld die kon tolken. Ja, het kost veel tijd, maar ik ben blij dat ze het niet voor mij hoeven doen. Voor hetzelfde geld zaten wij in Nederland in zo’n situatie, dan hoop je ook dat iemand je helpt. Zo zie ik Tour for Life ook. Mijn kanker is momenteel onder controle. Ik ben dankbaar dat ik niet afhankelijk ben van sponsorgeld om de juiste behandeling te krijgen. Dat ben ik vooral, heel dankbaar.

Ad steunen? Dat kan hier!

Ook je verhaal delen?

In Vonk for Life zet ik mensen met een mooi, moedig of bijzonder verhaal in de spotlights. Mensen die het leven omarmen, ook al heeft het soms een rauw randje. Vind jij het leuk om een keer jouw verhaal te doen? Dat kan! We bellen een kwartiertje, ik stel je een paar vragen en ik schrijf een blog zoals deze uit jouw naam. Ik stuur je mijn voorstel in Word waarop je één keer mag schieten (of naar aanleiding waarvan je je terug mag trekken;-)). Lijkt het je wat? Laat het me weten via femke@vonktekstendesign.nl. Dit aanbod is gratis en voor niets, en je mag de tekst ook delen op je eigen (bedrijfs-)website of sponsorpagina. Eén maar: ik schrijf niet meer dan één Vonkje per week. Het kan dus zijn dat je even geduld moet hebben. Uiteraard mag je – als lezer of als Vonkje – je waardering altijd laten blijken door een kleine donatie te doen via mijn Tour for Life-pagina

Geplaatst in Fem Vertelt, Tour for Life, Vonk for Life, Wereldverbeteraars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *