Sportvonkjes | Bianca Juffermans

In Sportvonkjes zet ik regelmatig een sporter in het zonnetje. In deze editie aan het woord: Bianca Juffermans. Als jong meisje wist ze al: ik word óf verpleegster óf sportinstructeur. De zorg heeft een kanjer misgelopen, want Bianca is inmiddels al bijna dertig jaar met veel plezier en passie werkzaam in de sportbranche.

Verpleegster of sportinstructeur

Sport was altijd al heel belangrijk in ons gezin. Ik groeide op in Katwijk en in het weekend gingen we bijvoorbeeld met z’n allen naar het Panbos om hard te lopen. Heel jong werd ik lid van de Katwijkse atletiekvereniging Rijnsoever en toen ik twaalf was mocht ik al de kleintjes lesgeven. Al vroeg wist ik: ik word óf verpleegster óf sportinstructeur. Op mijn vijftiende – ik was een vroege leerling – besloot ik voor sportinstructeur te gaan. Maar welke opleiding ging ik dan doen? Ik wilde niet naar de ALO, want mijn idee was dat je dan alleen op scholen les kon geven. Als ik zag hoe mijn klasgenoten zich gedroegen tijdens de gymles, leek me dat niks. Het werd de MBO-opleiding Sport & Recreatie in Rotterdam.

Opleiding in de herhaling

Er waren een aantal standaard vakken die iedereen deed, zoals anatomie, fysiologie, sociologie, massage en recreatiesport. Atletiek was een bijvak en als hoofdvak koos ik voor zwemmen. Op mijn 17e was ik klaar met de opleiding. Omdat ik nog zo jong was, besloot ik de opleiding nog een keer te doen, maar nu te gaan voor het net geïntroduceerde survivalpakket. Dat was zowel hoofd- als bijvak. In dat pakket zaten vakken als brandingkanoën, kanovaren, klimmen, mountainbiken, bivak, noem alles maar op wat bij survivallen hoort. Voor de standaard vakken kreeg ik vrijstelling, en in plaats daarvan pakte ik fitness als extra bijvak. Twee jaar later had ik ook die opleiding afgerond en begon het werkende leven.

Brede ervaring

De jaren daarna stonden vooral in het teken van veel ervaring opdoen. Ik was zwemonderwijzer bij zwembad Aquamar in Katwijk, gaf turnles, was hardlooptrainer en heb als outdoorinstructeur een aantal survivalkampen geleid bij Zwerfsport en Club Actif. Een geweldige tijd. Maar op een gegeven moment wil je toch wat gaan settelen. Precies op het juiste moment kwam er een advertentie langs van een sportcentrum in Voorhout. Ik begon met het geven van groepslessen aan kinderen, tieners en volwassenen, begeleidde bij het fitnessen en deed baliewerkzaamheden. Later kwamen daar dingen bij zoals de coördinatie van de groepslessen, het coachen en opleiden van instructeurs en het verzorgen van de lesroosters. Ondertussen schreef ik mijn eigen bedrijf, Xtraventura, in bij de Kamer van Koophandel om op die manier ook op freelance basis wekelijks een aantal lessen te kunnen geven aan medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Die inschrijving was op dat moment meer een administratieve handeling dan dat ik echt plannen had als zelfstandig ondernemer.

Terug naar mijn passie

Na zo’n twintig jaar in Voorhout maakte ik de overstap naar een andere sportclub. Daar groeide ik door tot clubmanager, werkte me een slag in de rondte en leerde ook daar weer heel veel. Maar op een dag besefte ik: ik mis het lesgeven! Het administratieve past niet bij mij en dat moet ik ook helemaal niet willen. Mijn passie is lesgeven, aan groepen, aan individuen, als ik maar mensen kan begeleiden. Ik wilde het plezier terug in mijn werk.

Stilstand is achteruitgang

In al die jaren ben ik mezelf continu blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang, zeker in zoiets dynamisch als sport. Bovendien brengt elke sport brengt weer z’n eigen inzichten mee, hoe mooi is het om dat samen te brengen. Zo heb ik cursussen gedaan op het gebied van fitness, aerobics, poweryoga, yin yoga, broga en pilates. Ook heb ik de NASM gedaan, een hoog aangeschreven, internationaal erkende opleiding tot personal trainer. De afgelopen jaren kreeg ik steeds meer aanvragen voor personal training. Daarom heb ik op een gegeven moment de knoop doorgehakt: ik ga volledig voor mijn eigen onderneming. Twintig jaar nadat ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel, heb ik Xtraventura Personal Training nieuw leven ingeblazen. Ja, tijdens de coronacrisis. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee, maar waar sommige deuren sluiten, openen zich weer andere. Zo heb ik de sportvastenopleiding gedaan zodat ik mensen – online en offline – kan begeleiden bij een sportvastenkuur, ik weet inmiddels dat er manieren zijn om mensen ook te kunnen coachen als fysiek contact niet mogelijk is, en ik speel ook met ideeën voor een heel nieuwe trainingsvorm. Waar het heen gaat stromen? De tijd zal het leren. Aan inspiratie in ieder geval geen gebrek.

Yin en yang

Na zoveel jaar in de business doe ik nog steeds met enorm veel passie mijn werk. Als ik met mensen aan de slag kan, heb ik daar altijd plezier in. Wat mij onderscheidt van andere trainers? Dat vind ik moeilijk en laat ik liever door anderen beoordelen. Wat ik vaak terugkrijg van mensen is dat mijn lessen krachtig zijn, maar dat ik tegelijkertijd heel gevoelig ben voor wat ze nodig hebben. Ik bereid nog steeds elke les voor, ook elke personal training. Maar als ik tijdens een training zie dat er aan iets anders behoefte is, dan pas ik het programma aan. Ja, ik denk dat dat het is, de combinatie van zacht en hard, yin en yang. Dat ben ik, in mijn werk, maar ook privé. Ik vind het dan ook erg belangrijk om te investeren in zowel lichaam als geest, om zo een sterk en gezond lichaam te krijgen en te houden en je een gelukkig persoon te voelen. Mijn slogan is niet voor niets: STRONG BODY, STRONG MIND.

 

Volg Xtraventura Personal Training op Facebook.

Liever vrijblijvend kennismaken? Boek dan nu een proefles of neem contact op voor meer informatie.

 

Geplaatst in Sportvonkjes.

5 reacties

  1. Bianca, je ben een top trainer! Ook met de sportsvasten, doe je het heel goed! Ik ben super blij met je. Van jouw trainingen en begeleiding, krijg ik ook Strong body and strong mind! Keep up the good work! X c

  2. Ik train nu een paar jaar met veel plezier bij de lessen van Bianca, zowel live als via Zoom. Ze heeft in die gekke tijd het goed opgepakt om mensen te blijven motiveren te gaan sporten! Ook tijdens de les weet ze je altijd te prikkelen nog n stapje verder te gaan, dat maakt haar lessen heel leuk en zeer compleet! Altijd goede interactie met iedereen in de groep!
    Mooi om te lezen dat ze al zo lang geniet van haar grote passie! Ga vooral door zo! Strong body, strong mind!💪🏻 Manja

  3. Zo blij met Bianca, geeft goed les , let en ziet alles. Heb onlangs massage gehad was fantastisch, voelde ontspannen en kreeg goede adviezen. Voor herhaling vatbaar en aan te bevelen!

  4. Lieve Bianca, super bedankt voor je PT en behandeling voor mijn voeten. Heb al 3 jaar raar doof gevoel in tenen, kan niet meer op blote voeten lopen. Ben bij voetreflex, en podoloog geweest geen resultaat. Na 1 behandeling van Bianca is een voet al verbeterd! Ik ben zo gelukkig en blij het is onvoorstelbaar maar echt waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *