Echolalie. Echo-la-wat?

Een van de gebieden waarop een autismespectrumstoornis ingrijpt, is de communicatieve ontwikkeling. Er zijn veel kinderen met autisme die niet of heel weinig spreken, maar ongeveer een even grote groep kinderen spreekt wel. Maar verwar spreken niet met communiceren. Dit is niet altijd hetzelfde, heb ik geleerd.

Vriendinlief heeft mij een avondlang vermoeid door een diepgaand gesprek aan te gaan met Jesse over verkering. De meest briljante en verbazingwekkende zinnen kwamen uit zijn mond. Je zou hem zo uitnodigen voor een lezing over relatieproblemen. Maar als ik hem een paar weken later vraag wat eigenlijk het verschil is tussen vriendschap en verkering, zegt hij: ‘Oh, dat is hetzelfde, alleen duurt verkering niet je hele leven’. Daar kán iets inzitten, maar ik geloof niet dat zijn antwoord zo diepgaand bedoeld was.

De uitspraken die Jesse doet, kunnen zo misleidend zijn. Het klinkt allemaal heel slim. Bij dit kind is toch niks mis met de communicatie? Tot ik las over autisme en echolalie, het nazeggen van wat men hoort. Bij onmiddellijke echolalie gebeurt dit direct nadat een persoon deze uitspraak heeft gedaan. Dit is vaak heel duidelijk. Bij uitgestelde echolalie worden uitspraken pas na enige tijd herhaald. Sinds ik daarop ben gaan letten, voer ik ineens moeiteloos gesprekken met Shrek, mijn vader en Pinocchio tegelijk.

Een paar voorbeelden? ‘Jij bent een taai moedertje zeg!’ (Dinosaurs), ‘Zo, heb jij even een lekker broekie aan!’ (ik gok mijn vader, gezien de toon), ‘Oh mama, wat lekker, dit is een koekje dat niet kruimelt, gevuld met zachte chocola’ (vast een reclame van ChocoPrince), ‘Oh jee, dan moet ik eerst afvallen!’ (op mijn mededeling dat we naar ouder-kindyoga gaan), ‘Wat een prachtige Chateau Blanc drink jij daar!’ (Ratatouille)… Zijn lijst is eindeloos lang en gelukkig ook eindeloos grappig. Want er wordt gelukkig ook veel gelachen in huize Vonk.

Meer weten?

Deze post is een onderdeel van een serie. Weten hoe het begonnen is en hoe het verder gaat? Lees meer hierover in de korte inleiding.

Geplaatst in Planet Jesse.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *