Planet Jesse in een baan om de aarde!

Planet Jesse; een jongen met autisme vindt zijn weg in de wereld.

Planet Jesse is eindelijk begonnen aan zijn reis. De tekst is voor de duizendste keer gecheckt, Marieke Verboord heeft geweldige illustraties gemaakt, en via Pumbo.nl heb ik Planet Jesse uitgegeven!!

Zoals velen van jullie weten heb ik jaren een blog bijgehouden over onze ervaringen met Jesse’s autisme. Een blog waarop ik tot mijn verrassing veel lovende reacties kreeg. Natuurlijk van lieve familie en vrienden, maar ook van mij totaal onbekende mensen. Jaren geleden, tijdens een Texel-trip met collega’s, ontstond het plan om van de blog een manuscript te maken en een uitgever aan te schrijven. Maar zoals dat vaak gaat met plannen… het blijft bij een plan.

Tot je op een dag een wake-up-call krijgt. Het leven wordt even door elkaar geschud, zekerheden rollen van de muur, toekomstbeelden worden wazig, alles staat op de kop. Maar ook worden dromen ineens weer helder.

Hoe een jongen die is gediagnosticeerd met autisme met hulp van zijn moeder de 'normale' wereld verkent, beetje bij beetje leert begrijpen en er zijn eigen plek leert vinden.Het plan is geen plan meer. Na een afwijzing van een uitgever in juni 2014, volgden twee jaar waarin het publiceren van een boek wel het laatste op mijn overlevingslijstje was. Maar nu, met lucht in mijn hoofd en bergen energie, is Planet Jesse dan eindelijk echt begonnen aan zijn reis. Marieke Verboord heeft geweldige illustraties gemaakt, de tekst is nog even opgefrist, en via Pumbo.nl heb ik Planet Jesse uitgegeven!!

[su_button url=”http://www.boekenbestellen.nl/boek/planet-jesse/978949247506″ target=”blank” style=”glass” background=”#E91E63″ size=”7″ radius=”0″ icon=”https://vonktekstendesign.nl/wp-content/uploads/2016/06/planetjessesmallimage.jpg”]Bestel ‘Planet Jesse’ of lees de reviews.[/su_button]

Dit is hoe het verhaal van Planet Jesse begint; het verhaal van mijn zoon die op 4-jarige leeftijd ineens een duiveltje in zich lijkt te hebben. Dat duiveltje kondigt zich niet aan. Het duiveltje komt, het duiveltje gilt, slaat, schopt, krijst, vernielt. En na uren tikt het duiveltje drie keer met zijn hielen en verdwijnt. In het niets. Dan zijn er voor hem alleen nog Lego-blokjes, dinosaurussen en rust.

Een lange zoektocht begint, maar als één van de vele psychologen het woord ‘autisme’ laat vallen, voel ik een klik. Ondanks al mijn onwetendheid over autisme voel ik hier zoveel bij. Hier moet ik iets mee. Het gevoel van complete chaos veranderd. Ineens ben ik in een puzzeltocht beland. Geen eenvoudige, dat geef ik direct toe, maar als we de puzzelstukken nu maar één voor één weten op te sporen, zal het plaatje uiteindelijk zichtbaar worden.

Het duurt ruim drie jaar, maar dan is de diagnose eindelijk een feit: PDD-NOS, een stoornis in het autistisch spectrum. Of ik daarvan schrik, is een veel gestelde vraag. Nee, dat doe ik niet. Mijn kind is mijn kind en welk etiket daar ook op geplakt wordt, dat verandert niets aan hem. Integendeel, ik heb het gevoel dat ik het eerste stukje van de puzzel in handen heb en de beschrijving heb gekregen naar het volgende puzzelstukje.

De tocht blijkt er één met moeilijke en wanhopige momenten, maar ook één vol hilarische momenten en wederzijds begrip. Want niet alleen ‘spreekt’ mijn kind een andere taal dan ik, hij weet aan mijn taal soms ook geen touw vast te knopen.

Inmiddels is Jesse 16. Een boom van een vent, een lekker ding – die ondanks zijn autisme zijn draai gevonden heeft in deze vreemde wereld. We hebben vast nog veel moeilijke – en hilarische – momenten voor ons, maar we hebben elkaar leren begrijpen. Wil je weten hoe? Huil en lach dan met ons mee op deze reis.

[su_button url=”http://www.boekenbestellen.nl/boek/planet-jesse/978949247506″ target=”blank” style=”glass” background=”#E91E63″ size=”7″ radius=”0″ icon=”https://vonktekstendesign.nl/wp-content/uploads/2016/06/planetjessesmallimage.jpg”]Bestel ‘Planet Jesse’ of lees de reviews.[/su_button]

 

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Planet Jesse
Average rating:  
 1 reviews
 by Angela
Geweldig!

Wat een leuk boek! Wat worden de leuke en zeker ook moeilijk kanten van autisme goed neergezet. Vooral respect voor Femke! Wat ga je er goed mee om! Zouden veel mensen van kunnen leren.

Geplaatst in Planet Jesse.

2 reacties

  1. Pingback: Calimero, move over! | Vingerspinsels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *