Wereldkankerdag | Aandacht voor de impact van kanker

Vandaag is het Wereldkankerdag. Dat is blijkbaar al twintig jaar het geval, maar dit is het eerste jaar dat ik erbij stil sta. Niet dat ik eerder niet stilstond bij de impact die kanker op het leven van mensen heeft, maar door mijn besluit aan de Tour for Life 2020 mee te doen, valt ieder bericht dat ik voorbij zie komen over kanker mij extra op.

Aan de lippen van onze verteller

Vorige week woonden Lief en ik, met nog zo’n veertig Tour for Lifers, een rondleiding in het laboratorium van het ErasmusMC Kankerinstituut in Rotterdam bij. Het begon met een lezing van KNO-specialist en hoof-hals-chirurg dr. Stijn Keereweer. Stijn heeft dit jaar de Daniel den Hoed Award gewonnen. Hiermee heeft hij een bedrag van €250.000,- ontvangen om onderzoek te kunnen uitvoeren naar nieuwe technieken die chirurgen in staat stellen om tijdens de operatie mondholtetumoren beter en volledig te kunnen verwijderen. Na deze plenaire lezing deelden we ons in vier groepjes op. Wij mochten mee naar het laboratorium van hematologie waar we meegenomen werden in de wereld van goedaardige en kwaadaardige ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren. Met zo’n man en vrouw of tien hingen we aan de lippen van onze verteller; hoe mooi als iemand zo gepassioneerd over zijn vak kan vertellen en hoe mooi als je zo’n verschil kunt maken in het leven van mensen. 

Bijzondere verhalen

Na deze rondleiding was er nog even tijd voor een hapje en een drankje en natuurlijk een praatje met onze rondleiders en een aantal mede-Tour for Lifers. In dat halve uurtje dat we daar nog even hebben nagepraat, heb ik al zoveel bijzondere motivaties gehoord van deelnemers om mee te doen aan deze monstertocht, dat mijn vingers jeuken om die verhalen op te tekenen. Maar waar vind ik tijd tussen het werken en trainen door? Dat is mijn uitdaging voor de komende tijd: meer uren in een dag zien te krijgen… Wish me luck.

Geld voor wetenschappelijk onderzoek

Het doel van de Tour for Life is om geld in te zamelen voor het Daniël den Hoed Fonds, zodat een unieke behandeling op maat uiteindelijk bereikbaar wordt voor alle kankerpatiënten. Vind je het ook belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek naar kanker wordt gedaan? Draag dan een klein steentje bij door mij te sponsoren met een klein bedrag. Het geld komt niet eens in de buurt van mijn eigen bankrekening, maar gaat direct naar het Daniël den Hoed Fonds. 

***

Meer weten over mijn weg naar de Tour for Life? Begin dan even bij het begin >>>

 

Geplaatst in Fem Vertelt, Tour for Life.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *