Tuitert en Van der Weijden over opoffering en wilskracht

Mark Tuitert, voormalig langebaanschaatser, olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen, en tegenwoordig spreker, coach en ondernemer, maakt ook inspirerende podcasts waarin hij op zoek gaat naar de drijfveren van atleten, ondernemers, wetenschappers en artiesten. Ik heb ze stuk voor stuk beluisterd en wat mij betreft allemaal dikke aanraders. Met het oog op mijn aankomende Tour for Life, waren er een paar podcasts die mijn speciale aandacht trokken. Een daarvan is de podcast met Maarten van der Weijden, waarin Mark en Maarten spreken over geluk en de maakbaarheid van het leven, over doelgerichtheid, opoffering, wilskracht, het leven en de dood.

‘Zwemmen was wel leuk’

We kennen Maarten van der Weijden allemaal als olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen. In juni van dit jaar zwom hij als eerste mens de 196 kilometer lange Elfstedentocht om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dankzij de podcast van Mark Tuitert heb ik het gevoel dat ik de mens Maarten van der Weijden een klein beetje leer kennen. Zo vertelt hij dat hij als kind zwemmen wel leuk vond, ‘maar ik genoot meer van doelen stellen en ergens voor gaan en van het feit dat ik mezelf kon verbeteren. Zwemmen was meer een middel om dat te kunnen doen.’

In het nu

Toen Maarten negentien was kwam hij in het ziekenhuis terecht met acute lymfatische leukemie: ‘Opeens was daar het besef dat het leven niet maakbaar was, want als het maakbaar was, wat deed ik dan opeens daar in het ziekenhuis?’ En even later: ‘In mijn jeugd was ik continu bezig met mezelf verbeteren, een doel stellen, ergens voor gaan, en in het ziekenhuis was dat er niet, was er geen droom, doel, er was niet genoeg ruimte om te kijken naar de toekomst, het was even nu.’

Breken met de maakbaarheid van het leven

‘Ik wist dat ik me klote voelde, dat er iets verkeerd was. Het enige verschil was dat er nu een naam was voor wat mij mankeerde en dat we daar iets aan konden gaan doen. Ik had zoiets van: dit is het en we gaan het wel zien. Ik brak daarmee wel direct met de maakbaarheid van het leven en de gedachte dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Ik begreep direct dat dit niet kwam omdat ik iets verkeerd had gedaan, maar dat geluk en pech bij het leven horen. Dit kon ik niet met wilskracht aanpakken.’ Dat geloof lees ik terug op de website van de Maarten van der Weijden Foundation: ‘Van kanker herstel je als de juiste behandeling er is. Het is daarna vooral een kwestie van geluk. Als Maarten van der Weijden Foundation proberen wij meer mensen kans op dit geluk te geven door het financieren van wetenschappelijk onderzoek.’ En dat vind ik dan weer mooi. Want zeggen dat opgeven geen optie is, is een ding. Maar soms – te vaak – is opgeven het enige wat overblijft. En daarom wil ik – net als Maarten – geld ophalen voor succesvol kankeronderzoek door het Erasmus MC Kanker Instituut. Zo’n prestatie leveren als Maarten deed – zwemmen van de Swettehaven van Leeuwarden, via Stavoren en Hindeloopen terug naar Prinsentuin in Leeuwarden – kan ik niet. Maar 1.300 kilometer fietsen door de Alpen, Jura, Vogezen en Ardennenfietsen is een aardige poging voor een amateurtje, toch?

Elkaar vinden

Natuurlijk komt er nog veel meer moois voorbij in de podcast. Maar dan moet je echt even zelf luisteren. Prachtig hoe Mark, die in eerste instantie vasthoudt aan het idee van maakbaarheid, en Maarten, die is gaan geloven in pech en geluk, elkaar vinden. Klik op de afbeelding hieronder om naar de podcast te luisteren.

Luister de podcast van Mark Tuitert en Maarten van der Weijden

Luister hier de podcast van Mark Tuitert en Maarten van der Weijden.

Geplaatst in Tour for Life.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *