Blije bloem

Onderweg naar die nieuwe toekomst kom je nog eens ergens. Zo was ik deze week in Onstwedde. Onst-waar? Onst-net-onder-Assen-rechtsaf-en-in-de-ankers-als-de-eerste-Duitse-verkeersborden-in-zicht-komen. Daar dus. Zuslief had geregeld dat we – moeder, tante, zuslief en ik – daar een workshop ‘Tiffany’ (soort glas-in-lood) konden volgen bij Anneke Weesjes. Na een rit van drie uur rollen we het atelier van Anneke binnen.Temidden van een grote tafel met waxinelicht-kacheltjes, een wand met spannend uitziende apparaten en talloze gekleurde glasplaten en een plateau met koffie, thee en lekkers heten Anneke en haar man Andreas ons welkom. Voor we beginnen met de workshop moeten we ons even vergapen aan de kunstwerken die Anneke heeft gemaakt. Prachtige raamhangers, panelen, lichtjes en andere decoraties – we komen ogen tekort.

Maar willen we met iets naar huis gaan aan het eind van de dag, moeten we toch echt aan de slag. Een ontwerpje uitzoeken is al moeilijk zat, en dan moeten we ook nog kleuren glas kiezen. Keuzestress alom. Ik kies voor een blije bloem, zuslief voor een draak en moeder en tante gaan voor de vlinder. Het ontwerpje moet geknipt en overgebracht worden op het glas, waarna we het glas snijden. Het atelier vult zich met het geluid van vier paar klotsende oksels. Na de – overigens geweldige – lunch is het tijd het gesneden glas te slijpen. Een rustig werkje en de oksels drogen langzaam op. Maar niet voor lang… Rolletjes dunne slierten koperfolie komen op tafel en dat moeten we op de randen van het glas plakken, maar wel op zo’n manier dat aan beide kanten een halve millimeter uitsteekt. En Anneke is streng! Niet in het midden? Opnieuw plakken! Dan mogen we eindelijk de stukken glas aan elkaar solderen en ontstaan er vier mooie kunstwerkjes.

Toegegeven, in werkelijkheid verliep het proces iets minder soepel en eenvoudig dan hier beschreven, maar ik wil niemand vermoeien met paniekerende moeders en stressende zussen. En een glaasje Glasthusiasme – een huisgemaakte karamellikeur – tussendoor deed wonderen.

Anneke, nicht, kunstenaar en grote lieverd: bedankt voor een geweldige workshop! Het was gezellig, leerzaam en ontzettend leuk. Al zakte de moed ons af en toe in de schoenen, we zijn trots op wat we in zo’n korte tijd hebben kunnen maken. Ik ben blij met mijn blije bloem 🙂

Draak Jonathan

Geplaatst in Fem Vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *