De kracht van het geschreven woord

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, verlies je het vertrouwen in jezelf en belemmer je jezelf bij het bereiken van je levensdoelen. Dorien van der Meer is zelfbeeldcoach en psycholoog en helpt mensen hun zelfbeeld te verbeteren. Ze doet dit niet alleen aan de hand van professionele fotoportretten en gesprekken, maar ook door het gebruik van een positief dagboek, het ‘Witboek’. Wat is de rol van zo’n ‘Witboek’ en hoe werkt dat? Dorien neemt me mee op verkenning.

Tekst: Femke Vonk | Fotografie: Dorien van der Meer

Een negatief zelfbeeld speelt vaak een ondermijnende rol in het leven van een persoon. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het vaak doodeng om nieuwe stappen te zetten en belemmer je jezelf in het bereiken van dat wat je graag wilt. Met zelfbeeldcoaching leer je op een mildere manier naar jezelf te kijken. En dat begint vrij letterlijk; tijdens de eerste sessie maak ik – in een fijne, veilige omgeving – een serie professionele portretten waarin ik de persoon van verschillende kanten laat zien. In het eerste gesprek kijken we dan heel objectief naar de foto’s aan de hand van een vragenlijst. Wat is dit voor persoon? Heeft deze persoon vertrouwen in zichzelf? In de gesprekken die daarop volgen help ik je met mildheid naar jezelf en je levensverhaal te kijken. Uit onderzoek, maar ook uit de ervaringen van mijn cliënten, is gebleken dat het objectief kijken naar jezelf aan de hand van foto’s en het benoemen van positieve aspecten van jezelf een verbetering van je zelfbeeld laat zien.

Negatieve gedachten ‘bestrijden’ met een positief gedachteschema

Een belangrijk onderdeel van dit traject is het bijhouden van een ‘Witboek’. Wat is de gedachte daarachter? In het verleden werden mensen met een negatief zelfbeeld aan het werk gezet om negatieve gevoelens en gedachten te ontkrachten. Maar dit blijktniet te werken. Negatieve gedachten zijn simpelweg te diepgeworteld. Het bleek beter te werken als je er een concurrerend gedachteschema naast zet. Dat is wat ik in mijn coachingstraject doe middels het ‘Witboek’. Mijn cliënten mogen om te beginnen een mooi boekje uitzoeken. Een mooi boekje draagt ook weer bij aan een prettige associatie. Dan krijgen ze de opdracht positieve gedachten en herinneringen te noteren. Dat blijkt heel moeilijk te zijn, maar tegelijkertijd heeft het toch ook iets leuks. Je ziet meteen iets gebeuren bij mensen. Negatieve gedachten laten zich niet makkelijk ontkrachten; door er positieve gedachten tegenover te zetten kun je ze wel naar de achtergrond verschuiven.

Door iets op te schrijven beklijft het beter

Het begint natuurlijk allemaal heel bescheiden, met een eerste oefening tijdens de therapie. Belemmerende gedachten komen constant op en het is de kunst die een halt toe te roepen. Door te oefenen en huiswerkopdrachten te maken, gaat dit steeds beter. Het gaat om het positieve verhaal, negatieve dingen worden niet opgeschreven. Je wilt de aandacht op het positieve vestigen en zorgen dat mensen inzien dat ze onderdeel zijn van het positieve verhaal, dat ze er grip op hebben. Het opschrijven is daarbij een heel belangrijke factor. Door iets op te schrijven, en het niet alleen maar te benoemen of te bedenken, moet je het jezelf uitleggen, erover nadenken en beklijft het beter. Dat is de kracht van het geschreven woord.

Een handboek voor jezelf

Een ander mooi aspect aan het ‘Witboek’ is dat het een handboek voor jezelf wordt. Je kunt dingen teruglezen als je daar in een later stadium even behoefte aan hebt. In het ‘Witboek’ beginnen we namelijk met het opschrijven van Witboekgebeurtenissen en de daarbij behorende gevoelens, maar later gaan we dat uitbreiden met betekenissen. Hoe heb jij bijgedragen aan die positieve gebeurtenis, aan dat positieve gevoel? Wat zegt het over jou? Het wordt jouw nieuwe, positieve levensverhaal. Als je positieve dingen opschrijft wéét je dat jij eraan hebt bijgedragen. En weten gaat voor het voelen uit. Op een gegeven moment daalt het in. En dat is het doel van de zelfbeeldcoaching; dat je straks niet alleen wéét dat je oké bent maar dit ook daadwerkelijk vóélt. En dan kun je de stappen gaan zetten die je eerder niet kon maken. Hoe mooi is dat?

Meer weten?

Wil je meer weten over Dorien en hoe een zelfbeeldcoachingstraject eruit ziet? Kijk eens op www.zelfbeeld.nl, mail naar dorien@zelfbeeld.nl of bel Dorien op 06-200 18894.

Veni, Scripsi, Vici

Dit artikel is gepubliceerd in het online magazine ‘Veni, Scripsi, Vici‘, een magazine voor en door ondernemende schrijvers. Meer weten? Lees dan hier verder.

Geplaatst in Artikelen, Veni, Scripsi, Vici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *