Dossier autisme – deel 9: Wat is het toekomstperspectief van kinderen met autisme?

Wat is autisme? Autismespectrumtoornis. Planet Jesse.Naar schatting* heeft ruim één op de honderd kinderen een autismespectrumstoornis (ASS). Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen Klassiek Autisme, Asperger en PDD-NOS? Als moeder van een jongen met een autismespectrumstoornis heb ik me jarenlang verdiept in het onderwerp. Ik pretendeer zeker geen deskundige te zijn, maar een klein beetje ervaringsdeskundige durf ik mezelf wel te noemen. Aan de hand van tien vragen zal ik proberen een klein beetje inzicht te geven in het fenomeen ‘autisme’. Deze week vraag 9.

Wat is het toekomstperspectief van kinderen met autisme?

De kern van het autisme zal nooit verdwijnen. Maar met een fijne omgeving en de kans om kwaliteiten te ontwikkelen, kunnen ook mensen met autisme zeker een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Een vroegtijdige diagnose helpt, maar begrip is nog veel belangrijker. De statistieken zijn niet positief als het gaat over zaken als werk, relaties en zelfstandig wonen. Maar met leven naar de statistieken is niemand gebaat. Reëel zijn is belangrijk, maar vergeet niet hoeveel er mogelijk is. Door hun hersenstructuur zijn mensen met autisme veel beter in het denken in details dan in de grote lijnen. Zij zien, horen en merken andere dingen op. In allerlei situaties – en zeker in bepaalde beroepen – kan dat juist goed van pas komen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat rond de hightechbedrijven in Eindhoven, Cambridge en Silicon Valley het aantal kinderen met autisme hoger dan gemiddeld is. Mensen met autisme zijn vaak erg goed in exacte wetenschappen en vinden gemakkelijker een baan in de technologische sfeer. Ze vestigen zich in de omgeving en gezien de erfelijke factor bij autisme is de kans groter dat ook hun kind autisme heeft.

In de praktijk

Jesse zit op de fiets en is wat in zichzelf gekeerd. Ineens zegt hij: ‘Mama?’. Uiteraard moet ik eerst antwoorden: ‘Ja?’ Om één of andere reden moet Jesse altijd even bevestigd krijgen dat ik ‘er ben’. ‘Oma zei vorige week dat ze naar de kapper ging om haar haar te laten bijknippen. Dat kan toch helemaal niet?! Heeft de kapper dan soms een schaar met haren eraan die hij erbij plakt?’.

Meer lezen? Check mijn blogposts over ‘Planet Jesse‘ of bestel een exemplaar van het boek ‘Planet Jesse‘.

 

* De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft artikel gepubliceerd waarin ze de CBS-schatting bespreekt. Volgens het CBS hanteert 3%, ik heb hier de cijfers van internationaal onderzoek aangehouden.

Geplaatst in Planet Jesse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *