Theory of Mind

Om maar even met de deur in huis te vallen: het ontbreekt mensen met autisme vaak aan sociale finesse. Toen ik me ben gaan inlezen in de wereld van autisme, las ik overal over ‘Theory of Mind’. Dit begrip is lastig te vertalen, maar ik vind zelf ‘inlevingsvermogen’ nog het meest duidelijk. Het is heel moeilijk voor iemand met autisme om zich in te leven in een ander. Dat een ander mens een andere belevingswereld heeft dan zijzelf, is lastig te bevatten. En als je je niet in kunt leven in een ander, kun je ook niet voorzien hoe een ander op jouw gedrag zal reageren. Laat staan begrijpen waarom de ander op een bepaalde manier reageert! Logisch toch dat de wereld een onvoorspelbare chaos is?! Waarom worden vriendjes boos op je als jij iets doet wat leuk is?

Sally en Anne

Op mijn beurt had ik in eerste instantie dan weer moeite om me een voorstelling te maken bij het begrip ‘Theory of Mind’. Tot ik de Sally-Anne-test onder ogen kreeg.

Sally en Anne zijn twee vriendinnetjes. Sally komt de kamer in met een mandje, Anne met een doos. Sally legt een knikker in haar mandje en verlaat de kamer. Anne heeft een grappige bui, en pakt de knikker van Sally uit het mandje en stopt de knikker in haar doos. Sally komt terug. Waar zal Sally de knikker zoeken?

Hier wordt duidelijk een beroep gedaan op ons inlevingsvermogen. Immers, Sally heeft de knikker in haar mandje achter gelaten en zal de knikker daar dan ook zoeken. Ik kon me absoluut niet voorstellen dat Jesse dit niet in zou zien. Maar met grote, verbaasde ogen keek hij mij aan, en zei: ‘In de doos natuurlijk! Daar zit de knikker toch?’.

Dit inzicht heeft mij een enorme stap vooruitgeholpen. Als je de wereld een beetje kan zien zoals je kind die ziet, helpt het je enorm om op een betere manier om te gaan met huilbuien en woedeaanvallen. Niet dat dat altijd even makkelijk is, maar het helpt…

Meer weten?

Deze post is een onderdeel van een serie. Weten hoe het begonnen is en hoe het verder gaat? Lees meer hierover in de korte inleiding.

Geplaatst in Planet Jesse.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *