Yogi-wat? Yogilates!

Ik ben verslaafd aan spierversterkende training. Het liefst hang ik aan de ijzers, maar van pilates word ik ook erg blij. Tegelijkertijd weet ik dat ik met mijn wat stramme lijf veel baat zou hebben bij yoga. Toch gun ik mezelf daar de tijd niet voor. Voor een spierversterking spring ik direct mijn bed uit, maar yoga komt er niet van. Dus toen ik Yogilates op het nieuwe rooster van Studio Results!  in de Leyhof zag staan, dacht ik: dat is wat voor mij! Yogilates? Ja, Yogilates: een combinatie van pilates en yoga.

Focus op de ademhaling, lekker ontspannen

Op maandagochtend van 11.00 tot 12.00 geef ik me over aan Lieke, de docent. De les begint heel rustig, met een fijn muziekje en focus op de ademhaling. Heel prettig om je zo te concentreren op iets dat er – als het goed is – altijd is. Lieke helpt je je aandacht daar ook te houden: ‘Als je wordt afgeleid, laat je dat voor wat het is, het enige wat je hoeft te doen is weer je ademhaling voelen.’ Net als ik me af begin te vragen waarom ik toch niet vaker ook voor yoga kies, vraagt Lieke me twee keer extra diep in te ademen en weer volledig uit. Dat belooft wat. En ja hoor, we moeten aan het werk.

Aan het werk

M’n handen moet ik in de mat drukken, billen omhoog, benen gebogen, gewicht naar achter. Linkerhand op de mat, rechterhand omhoog en op de uitademing naar de zijkant. Bij de volgende ademhaling moet mijn rechterhand naar m’n linkerknie. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, kan ik je vertellen. In no-time staat het zweet op mijn voorhoofd. Of we de rek aan de achterkant van de benen voelen. Ja hoor, die voel ik, maak je niet ongerust. Ik zal niet alle oefeningen verklappen, maar dat ik aan het werk ben is een ding dat zeker is. Toch voelt de les heel rustig, met steeds weer de aandacht naar de ademhaling. Wat ik zelf heel fijn vind, is dat Lieke altijd let op je houding. Er is geen goed of fout bij een oefening, het maakt nooit uit hoe ver je komt met een beweging, maar ze zorgt altijd dat je het op zo’n manier doet dat je geen blessures op kan lopen. Lukt iets bij iemand niet, dan helpt Lieke altijd met een kussentje, een bolster, een blok of een riem om de oefening toch uit te kunnen voeren op een manier die goed voelt voor je. Nadat ik me flink in het zweet heb gewerkt, mogen de sokken en vestjes weer aan. De les eindigt weer met een paar heerlijke ontspanningsoefeningen.

Een oppepper voor body & mind? Jazeker!

Ik kwam gehaast aan en de les is heel anders dan de ijzervreetsessies die ik gewend ben. Toch hoor ik mezelf aan het eind van de les zeggen: ‘Hè lekker!’ Op de site lees ik: ‘Door yoga en pilates te combineren, en de oefeningen met de juiste focus en ademhaling uit te voeren is Yogilates een echte oppepper voor body & mind.’ Geen woord aan gelogen! Ik zou zeggen, neem een vest en sokken mee en boek een proefles.

Geplaatst in Fem Vertelt.

Eén reactie

  1. Pingback: Yogilates, een heerlijke combinatie van yoga en pilates | Yoga Leyhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *