Safety first!

VeiligheidVandaag is het Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Deze dag is bedoeld om de aandacht te vestigen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Maar niet alleen vandaag is dit belangrijk. Veiligheid op het werk is elke dag belangrijk en is een zaak van werkgevers én werknemers. 

Steeds meer opdrachtgevers willen alleen nog werken met aannemers die VCA-gecertificeerd* zijn. Om het VCA-certificaat te verkrijgen, moet een organisatie aandacht besteden aan Veiligheids-, Gezondheids- en Milieubeleid (VGM), VGM-instructies, risicobeheersing, de veiligheid van middelen, milieuaspecten, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), (bijna-)ongevallen en opleidingen. Er zijn voldoende bureaus te vinden die je ondersteunen bij het behalen van het certificaat. Maar soms wil je nog een extra paar handjes, om je VCA-map goed in te delen en de onderdelen verder te personaliseren, om de toolboxmeetings voor te bereiden en misschien wel te begeleiden of om je jaarkalender in te plannen en op te volgen.

Bovendien is het soms nodig medewerkers en management weer even extra bewust te maken van het belang van veiligheid. Misschien is het een idee om in het personeelsblad of op het intranet aandacht te besteden aan een onderwerp omtrent veiligheid. En dan niet alleen de theorie, maar ook de ervaringen van medewerkers. Hoe verbeteren zij de veiligheid op hun werkplek, en waarom zijn ze zich daar zo bewust van – of juist niet? Misschien kunnen deze ervaringen extra onder de aandacht gebracht worden door een postercampagne of middels het inzetten van andere tools.

Staat veiligheid ook hoog op jouw agenda? Kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken? Neem dan contact met me op.

 

* VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers.
Geplaatst in Fem Vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *