Van kip zonder kop naar focus

Ken je dat gevoel van ‘hoe ben ik hier nu weer in verzeild geraakt?’ Dat iets je in eerste instantie een heel goed plan lijkt, maar dat je ‘s nachts badend in het zweet wakker schiet en je afvraagt waarom je hier in godsnaam ‘ja’ tegen hebt gezegd? Ik wel. Het overkwam me altijd al regelmatig, maar sinds ik zelfstandig ondernemer ben misschien nog wel meer.

Tot zo’n vier jaar geleden had ik een droombaan. Zo een waar je fluitend voor op je fiets springt ‘s ochtends. Of in de trein. Of in het vliegtuig. Creativiteit, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, verzin het maar en ik had het. En ineens was dat weg. Ik zal je de details besparen, maar dat het weg was kun je van me aannemen. Maar ja, gouden kooitje hè? Dus blijf je nog even zitten. En nog even, want wie weet komt het goed. Maar het kwam niet goed. Op een goede dag besloot ik dat ik dàt waarvoor ik op de fiets sprong ook als zelfstandig ondernemer kon gaan doen. ‘Zo gezegd, zo gedaan’, is zo’n beetje de verkorte versie van wat toen volgde.

Ik schreef mezelf in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Vonk Tekst & Design. Alleen teksten schrijven leek me wat te beperkt, dus gooide ik er ‘Virtual Assistant en Creatieve Duizendpoot’ achteraan. Welja. In die 29 jaar had ik tenslotte wel wat meer geleerd dan alleen schrijven, dus zette ik mezelf lekker breed in de markt. Pakken wat je pakken kan, toch? De eerste maanden was dat een goede zet, maar al snel groeide mijn klantenbestand en na een jaar had ik het gevoel als een kip zonder kop rond te rennen. Steeds vaker werd ik ‘s nachts wakker met dat gevoel ‘hoe ben ik hier nu weer in verzeild geraakt?’ Ik pakte elke klus aan, want je weet maar nooit! Hoe bracht ik in godsnaam weer rust en focus aan? Geen flauw idee!

Tot ik onlangs een berichtje zag over de subsidieregeling Ontwikkeladvies 45Plus van de overheid. 45-Plussers die gemiddeld minimaal 12 uur per week werken – in loondienst of als zelfstandige – komen in aanmerking voor drie gratis sessies met een gecertificeerd loopbaanadviseur. Dat leek me wel wat. En gratis, dus: baat het niet, schaadt het niet. Ik nam contact op met Caroline Krul, en we maakten een afspraak. In drie sessies van zo’n twee uur hebben we focus aangebracht in mijn business.

Niks meer virtual assistant, niks websites maken. Schrijven, dat is waar ik fluitend voor op de fiets spring ‘s ochtends. Of op mijn bureaustoel. Mensen helpen hun verhaal aan het papier toe te vertrouwen. Want het verhaal, dat hebben ze zelf. Maar er de juiste woorden aan geven, dat valt niet voor iedereen mee. Daar help ik ze mee. Zodat we samen de lezers enthousiast kunnen maken, bewegen en raken. 

En wat voelt dat lekker, die focus. Ik zal best nog een paar keer struikelen, een paar keer ‘s nachts wakker worden, badend in het zweet, me afvragend hoe ik in deze situatie verzeild ben geraakt. Maar niet vannacht. Vannacht werd ik wakker en ik wachtte op het angstzweet.

Het kwam niet. Heerlijk die focus.

Geplaatst in Fem Vertelt.

2 reacties

  1. Wat is t prachtig verwoord hoe jouw zakelijke pad zich uitrolde de afgelopen jaren. Als dit verhaal een voorbeeld is hoe je ook voor opdrachtgevers tewerk gaat kan t niet anders zo zijn dat er vele zich zullen melden…..hetgeen ik je van harte toewens

Reageren is lief!