Voorjaar aan het meer van Lugano

Bij het meer van Lugano – ook bekend onder de Romeinse naam Ceresio – denk je snel aan een bezoek aan de mondaine stad Lugano of aan kamperen bij een druk strand. Er is zoveel meer! Ik verloor jaren geleden mijn hart al aan deze streek in Italië. Ik nam mijn Lief mee voor een korte voorjaarsvakantie, in de hoop deze passie te kunnen delen. Reis mee en laat je overtuigen!

Lugano: waar Zwitserse orde en Italiaanse chaos elkaar kussen

Lugano

We rijden door nachtelijk Duitsland richting Zwitserland, waar de zon net opkomt als we bij Basel de grens passeren. We laten ons de adem benemen door de machtige bergen met kletterende watervallen en besneeuwde toppen. Als we Lugano inrijden, laat het geordende Zwitserland zich van haar mooiste kant zien: palmbomen, fonteinen, een glinsterend meer waar statige boten wachten op hun gasten. Behalve het twee na grootste financiële centrum van Zwitserland, is Lugano ook de stad van villa’s, kerken en parken. We rijden langs de bloemenzee van Parco Civico richting de Italiaanse grens terwijl we van grote hoogten neerkijken op de grillig gevormde oevers van het meer terwijl we de rijstijl van de Italianen om ons heen proberen te negeren.

De kleine antieke wereld van Fogazzaro

Net over de Italiaans-Zwitserse grens, in de vallei Valsolda, stoppen we even bij Hotel Stella d’Italia, een historisch, charmant hotel direct aan het meer. Op het terras genieten we, onder de overkapping van lindebomen, van onze eerste Italiaanse cappuccino en de zwanen die aan onze voeten voorbij zwemmen.

We besluiten een korte wandeling te maken door de wereld van “il Piccolo Mondo Antico” (de kleine antieke wereld). Deze boeiende 19e-eeuwse roman vertelt over de verboden liefde tussen de godsdienstige en welgestelde Franco en de ongelovige en onvermogende Luisa, die zich afspeelt tegen de achtergrond van il Risorgimento, de Italiaanse eenwording. We zien het terras aan het water waar Franco zijn caffé dronk terwijl zijn gedachten uitgingen naar zijn geliefde Luisa; de originele ijzeren stoeltjes en het tafeltje nog precies op hun plaats. We voelen mee met Signor Giacomo die “hijgend als een blaasbalg” de oude stenen trappen beklom, als we onze weg zoeken naar de kerk in Castello waar de geliefden in het grootste geheim getrouwd werden. We genieten van het uitzicht over de groene berghellingen met cipressen, olijfbomen, camelia’s en oleanders voordat we onze weg bergafwaarts voortzetten. Een tuinierende oude Italiaanse man verrast ons met twee cuore di bue, de lelijkste maar smakelijkste tomaten die we ooit hebben geproefd. Een oude dame groet ons vriendelijk met een ouderwets “salve”, ondanks de zware boodschappen waarmee ze nog een eind heeft te gaan. De sfeer, de oude rustieke huisjes van keien en afwezigheid van auto’s maken dat we ons in de 19e eeuw wanen.

We kiezen voor een korte lunch, voor we doorrijden naar Porlezza, aan de oostelijke punt van het meer. Hier hebben we een caravan gehuurd op camping Darna, pal aan het water, met uitzicht op de bergen en het dorpje.

Natuurwandeling aan het meer van Piano

italië; porlezza; meer van luganoDe volgende ochtend gaan we vroeg op pad. In dit mediterrane klimaat is het voorjaar de ideale tijd voor wat inspanning en de keuze is niet eenvoudig. Vele bergtoppen, watervallen en grotten lonken, net als thematische wandelingen. Wij besluiten de ontluikende natuur van het voorjaar aan het Lago di Piano te gaan bekijken. Met in iedere bocht een ander adembenemend uitzicht, rijden we naar dit natuurreservaat. Het ligt tussen het meer van Lugano en het Como-meer en kent een variëteit aan flora en fauna. Een wandeling met gids, een rit te paard of jeepsafari behoren tot de mogelijkheden, maar wij besluiten om zelf het gebied te ontdekken na ons te hebben laten informeren bij het bezoekerscentrum. In ons eigen tempo wandelen we langs de waterkant, over kleine bruggetjes, door rietkragen en droogstaande rivieren. Bloemen komen uit, zwanen – wit én zwart – drijven statig op het meer met hun jongen. Onze stilte tijdens een rustpauze wordt beloond met het bezoek van een hert. Bij een oude leegstaande molen koelen we onze voeten in het ijskoude stromende water. Ondertussen doen we ons tegoed aan de inhoud van onze rugzak; behalve de hier hoognodige anti-muggenspray hebben we ons laten voorzien van lokale kaassoorten, salami, bresaola (heel zacht, gedroogd rund- of paardenvlees), olijven en een heerlijke fles vino bianco. En het mooie van dit alles: deze plek delen we slechts met de bewoners van het bos. Aan het eind van de wandeling huren we een roeibootje om het geheel eens van de andere kant te bekijken, maar om eerlijk te zijn… van roeien komt weinig, van genieten heel veel.

Op de terugweg laten we ons verwennen met lokale gerechten bij Trattoria La Vigna in het dorpje Begna. Natafelend met een perfecte caffé en een grappa, concluderen we dat ook deze dag naar meer smaakt.

Il dolce far’ niente

Italië; dolce far niente; Porlezza; meer van Lugano

Ook al was de inspanning van de vorige dag geen topprestatie, we vinden het tijd voor “il dolce far’ niente”. Enkele kilometers van ons hotel vinden we Parco San Marco. Toegegeven, een toeristenoord eerste klas, maar dan wel één met stijl. Ook als niet-gasten hebben we toegang tot het Wellness&Spa Center en daar maken we gretig gebruik van. We beginnen met een ayurveda-massage en op verzoek krijgen de ietwat gevoelige kuiten extra aandacht. Loom van de massage en de warme olie luieren we in de stiltetuin van de vogelgeluiden en de wind die door de bomen ruist.

Een relaxte lunch en een aantal rondes sauna verder, rijden we een paar uur later ontspannen richting Lugano. Iedere maand vindt hier wel een evenement of festival plaats. We kiezen voor de openluchtbioscoop die hier in het voorjaar en in de zomer z’n vaste plaats heeft. We hebben geen idee welke film er draait, maar de verrassing van Una Giornata Particolare is ons welkom. Uiteraard in het Italiaans, maar met Engelse ondertiteling. Natuurlijk dwalen onze ogen zo af en toe af naar de schitterende sterrenhemel boven ons. Zijn de sterren werkelijk sprankelender hier of lijkt dat alleen maar zo?

Op de terugweg naar Porlezza stoppen we voor een snelle pasta bij il Crotto del Lago. Denken we. Als we de kaart eenmaal zien besluiten we dat na de stevige wandeling en het zweten in de sauna een wat uitgebreidere maaltijd wel verdiend is. Opnieuw worden we niet teleurgesteld. Terwijl de vissen hun luidruchtige dans in het meer opvoeren en de Italianen hun nog luidruchtiger discussies aangaan, laten we ons de heerlijkste gerechten serveren.

Mix van inspanning en ontspanning

Italië

De volgende ochtend treffen we een natte wereld aan. Een onweersbui heeft de wereld van water voorzien en de lucht is grijs. Tijdens het ontbijt zien we de wolken langs de bergwanden omhoog trekken. De zon wint gelukkig! Tegen de tijd dat de tafel wordt afgeruimd, is het tijd voor korte broeken.

Deze laatste dag brengen we door met een mix van inspanning en ontspanning. We maken een korte, maar stevige wandeling bergopwaarts naar het dorpje Begna. Na van het uitzicht genoten te hebben, duiken we de bossen in en wandelen over een grindpad naar een kapelletje. Daar voorbij is van een pad niet echt meer sprake en klauteren we omlaag over rotsen. Onze inspanning wordt beloond. We vinden hier een oude boogbrug met uitzicht op de waterval. Deze plek wordt in de zomer helaas overspoeld door toeristen, maar krijgt rond deze tijd slechts bezoek van geiten. Na een ijzingwekkende sprong in het koude water warmen we ons op de warme rotsblokken en zien slechts een klein stukje van de blauwe lucht boven ons. Het voelt als het einde van de wereld.

De volgende dag laten we via de slingerende weg óver de Gotthard – een keuze, zoals zoveel in het leven – langzaamaan la dolce vita achter ons. Maar zeker niet voorgoed….

Wil jij ook van deze pracht genieten? Huur deze compleet ingerichte caravan op Camping Darna in Porlezza. Een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en een heerlijk rustpunt om weer even bij te komen.

 

Geplaatst in Fem Vertelt.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *