Dossier autisme – deel 5: Draaien alle kinderen met autisme met wieltjes?

Wat is autisme? Autismespectrumtoornis. Planet Jesse.Naar schatting* heeft ruim één op de honderd kinderen een autismespectrumstoornis (ASS). Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen Klassiek Autisme, Asperger en PDD-NOS? Als moeder van een jongen met een autismespectrumstoornis heb ik me jarenlang verdiept in het onderwerp. Ik pretendeer zeker geen deskundige te zijn, maar een klein beetje ervaringsdeskundige durf ik mezelf wel te noemen. Aan de hand van tien vragen zal ik proberen een klein beetje inzicht te geven in het fenomeen ‘autisme’. Deze week vraag 5.

Waar komt het beeld vandaan van het autistische kind dat met wieltjes draait?

Kinderen met autisme zoeken vaak houvast in rituelen, herhalende bewegingen, fixatie op bepaalde voorwerpen: een preoccupatie. De intensiteit varieert per persoon en kan toenemen in perioden van stress. Vroeger moest zo’n fiep de kop ingedrukt worden. Maar kinderen met autisme stoten al zo vaak hun neus: waarom zou je ze iets wat ze goed kunnen ontzeggen? Zolang het de ontwikkeling niet ernstig belemmert, kan er ook creatief gebruik worden gemaakt van zo’n fiep en kan het hen helpen hun talenten te ontwikkelen.

In de praktijk

‘Mama?’, klinkt een stemmetje van achter mijn rug. ‘Ja Jesse?’ antwoord ik braaf. ‘Zijn er woorden die eindigen op een ‘V’?’ Poeh… Deze vraag lijkt makkelijker dan de gewoonlijke ik-zit-achterop-de-fiets-en-denk-na-over-het-leven-vragen zoals ‘Hoe ziet God eruit?’ of ‘Waarom hebben meisjes geen piemel?’. Maar dat is slechts schijn. Mijn brein maalt… en heb een briljante ingeving. Denk ik. ‘Nou Jesse, ik weet geen gewoon woord, maar er is wel een plaatsnaam die eindigt op een ‘V’. Kiev! Dat is een stad in Rusland.’

Ik ben enorm blij met mezelf, dat ik zo vreselijk leuk op Jesse’s fiep inspeel. Oh oh, wat gevat! Maar een verontrustende stilte volgt, waaruit ik afleid dat ik iets verkeerds heb gezegd. Ik peins wat het kan zijn. ‘Oh mààà-mááá….’, gevolgd door een diepe, verontwaardigde zucht. ‘Dat is de hoofdstad van Oekraïne!!!!’ Wat kan het leven toch zwaar zijn, zo op de vroege ochtend! Zal ik stiekem een wheely maken?

Meer lezen? Check mijn blogposts over ‘Planet Jesse‘ of bestel een exemplaar van het boek ‘Planet Jesse‘.

* De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft artikel gepubliceerd waarin ze de CBS-schatting bespreekt. Volgens het CBS hanteert 3%, ik heb hier de cijfers van internationaal onderzoek aangehouden.

Geplaatst in Fem Vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *