Digitaal = Duurzaam? Niet altijd!

Duurzaamheid; papier; digitaal; communicatie; tekst; duurzaamIk schreef er al eerder over: een papierloos bestaan is voor mij ondenkbaar. Wat een digifanaat ik ook ben, ik ben gek op papier; het gevoel, de geur. Er gaat niets boven een mooie pen en een leeg vel mooi papier. Niet duurzaam? Think twice.

“Denk aan het milieu voor je deze mail print”

Please consider the environment before printing this email.” Dit zinnetje (of een variatie erop) kennen we allemaal. Dit suggereert dat digitale communicatie zoveel milieuvriendelijker is dan communicatie op papier. Dat dacht ik ook altijd. Tenslotte, wat kost het lezen van een email? Tot ik de workshop ‘Druk met papier’; een initiatief van Drukkerij De Bink in samenwerking met Trudie Brandse van Papyrus. Daar leerde ik dat zowel papier als digitaal een impact op het milieu heeft. Dus dat het vervangen van papier door digitale alternatieven milieuvriendelijk is, verdient nuancering. Eén interessant voorbeeld: Met een leestijd van 30 minuten per dag is de milieu-impact van een digitale krant vergelijkbaar met die van een gedrukte, papieren krant. 

Water koken met Google?

Een ander interessant en bijna schrikbarend weetje is dat twee Google-zoekopdrachten qua CO2- uitstoot vergelijkbaar zijn met het koken van een ketel water. Dus zoek je nog een tekstschrijver of virtueel assistent, kook dan geen ketel water, maar neem contact op via 06 12 777 441. Of kook een héél klein beetje water en neem contact op via het formulier. Of negeer mijn flauwe grap, en lees meer over dit interessante onderwerp op de site van “Papier en karton“.
Geplaatst in Fem Vertelt, Tips & Tricks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *