“Een robot kan nooit aanvoelen of iemand gehaast, blij of gefrustreerd is.” Deze uitspraak van een klant bleef bij me hangen tijdens een recent gesprek over AI en menselijke communicatie. Nu chatbots en AI-systemen steeds ’taliger’ worden, blijkt ons menselijk vermogen om te begrijpen wat er níet gezegd wordt, onze grootste onderscheidende kracht. Hoewel de 7-38-55 regel van Albert Mehrabian1 vaak wordt misbruikt (nee, niet 93% van alle communicatie is non-verbaal2, hoe kunnen anders visueel beperkte mensen volledig functioneren?), toont onderzoek aan dat non-verbale signalen een significante rol spelen in hoe we boodschappen interpreteren – vooral in emotioneel geladen situaties. In deze blog zoom ik in op de werkelijke magische kracht die wij als mensen bezitten: het vermogen om sfeer te ‘lezen’, en waarom dat onze onderscheidende factor is in een AI-gedreven wereld.
De menselijke superkracht die AI nooit zal hebben
Voor ik ging zzp’en heb ik drie decennia lang elke hoek van de IT-, marketing- en communicatie-kamers uitgestoft – van de fabrieksvloer tot de ivoren toren. Wat ik in die jaren leerde? Technologie en data zijn krachtige instrumenten, maar échte verbinding is mensenwerk.
Onlangs kwam ik een artikel tegen op LinkedIn van Leo Sevigny, getiteld “GEN AI Can’t Read the Room – But You Can“, dat dat gegeven maar weer bevestigde. Hij schrijft over empathie als “de basis van menselijke interactie”, en dat is precies wat het is. De afgelopen jaren heb ik als copywriter, ghostwriter en contentstrateeg precies dát steeds als mijn kracht gezien: het vertalen van complexe concepten naar verhalen die mensen niet alleen begrijpen, maar het liefst ook nog raken.
AI kan inderdaad niet “de kamer lezen”. Het kan niet aanvoelen wanneer een klant gefrustreerd is. Het kan geen onuitgesproken bezwaren oppikken in een gesprek. Het kan niet begrijpen waarom mijn zoon met autisme niet kan skaten met de ‘verkeerde’ sokken. En het kan zeker niet de subtiele signalen herkennen die zo belangrijk zijn in onze communicatie.
Wat AI wél kan en hoe het ons sterker maakt
AI is een geweldige sidekick, maar geen hoofdrolspeler in het verhaal dat je met je publiek deelt. Zoals ik eerder schreef in mijn blog: AI is “als een slimme papegaai on steroïds die perfect menselijke taal kan nabootsen, maar geen flauw idee heeft wat het uitkraamt.”
Na mijn eigen gezondheidsuitdagingen – een herseninfarct in 2020 – besef ik nog sterker hoe kostbaar onze menselijke vermogens zijn. Ons vermogen om te verbinden, te begrijpen wat er speelt zonder dat het expliciet wordt gemaakt, en het talent om anderen te inspireren.
Als Sevigny schrijft dat “je voorbereid moet zijn om je mensgerichte vaardigheden aan te passen aan de evoluerende mogelijkheden van AI,” gaat er bij mij van binnen van alles borrelen. Dát gaat precies over die brug die ik altijd heb willen bouwen – tussen technologie en menselijkheid, tussen data en verhalen, tussen complexiteit en helderheid.
Het échte verhaal vinden dat AI mist
In mijn blog over mijn interview met “Bert” schreef ik al dat AI lijstjes kan maken als de beste: “Vijf tips om meer uit Microsoft Teams te halen”, “Acht ideeën om je content te verbeteren” en ‘Twintig redenen waarom persoonlijke verhalen belangrijk zijn voor je merk”. Helemaal top! Wat het niet doet, is uit zichzelf vragen naar die ene anekdote die het verschil maakt. Neem het moment dat Berts zoontje met een diepzinnige opmerking haarscherp het verschil bloot legde tussen een huis en een thuis.
Of het verhaal dat ik laatst schreef voor een IT-manager over digitale transformatie in de zorg. AI had probleemloos een verhaal kunnen schrijven over efficiëntie, kostenbesparingen en nieuwe technologieën. Maar AI zou nooit hebben ontdekt dat zijn werkelijke motivatie voortkwam uit zijn vroegere baan als verpleegkundige, waar hij zag hoe papierwerk kostbare tijd wegnam van patiëntenzorg. Dát verhaal – dat alleen een mens kan opdiepen – maakte zijn technische kennis ineens menselijk en relevant.
Dit is waar je als mens het verschil maakt. Je pikt die ene anekdote op, die emotionele ondertoon, die niet-uitgesproken droom die de échte drijfveer achter een project of bedrijf vormt.
Het artikel van Sevigny bevestigt dit gelukkig maar weer. We hoeven niet te concurreren met AI, maar kunnen het inzetten als krachtig gereedschap terwijl we onze energie stoppen in onze uniek menselijke kwaliteiten.
De kunst van het ‘lezen van de kamer’ in een digitale wereld
Wat me zo raakte in Leo’s artikel is zijn vergelijking met de Amazone, waar bomen via hun wortelsystemen en schimmels met elkaar communiceren over voedingsstoffen en mogelijke bedreigingen. Als mensen hebben we ook zo’n intuïtief netwerk – we pikken signalen op, voelen aan wat er speelt, lezen tussen de regels door.
Dit vermogen is hoe je je kunt onderscheiden in een wereld waar AI steeds meer basistaken overneemt. In gesprekken met klanten, tijdens vergaderingen, in onderhandelingen – overal waar menselijke relaties belangrijk zijn, is het vermogen om “de kamer te lezen” onbetaalbaar.
Een nieuwe rol in een AI-gedreven communicatielandschap
Het is tijd om mijn eigen rol als communicatieprofessional opnieuw te definiëren. Na dertig jaar ervaring in communicatie en technologie, en met AI als nieuwe speler op het veld, wil ik me focussen op wat ik het beste kan: het vinden van de vonk in – technische – verhalen die ze menselijk en betekenisvol maakt.
Waar AI en storytelling elkaar ontmoeten – daar ligt mijn kracht. Of het nu gaat om blogs, whitepapers, klantcases of een complete contentstrategie, ik weet precies die waardevolle details te vinden die jouw boodschap doen oplichten. Die persoonlijke drijfveer die de brug slaat tussen jouw expertise en de mensen voor wie je het doet. AI kan je helpen in het proces, maar ik zorg ervoor dat je boodschap écht landt.
Uiteindelijk is dat waar het om draait: niet de technologie die ons vervangt, maar die ons aanvult. Niet de AI die ons werk overneemt, maar die ons helpt te focussen op wat we écht goed kunnen: verbinden en menselijkheid brengen in een steeds digitalere wereld.
Meer weten?
Ben je benieuwd hoe je AI slim kunt inzetten voor jouw technische content, zonder de menselijke touch te verliezen? Of heb je een complex verhaal dat verteld moet worden op een manier die mensen écht raakt? Laat het me weten – want goede verhalen verdienen het om gehoord te worden. Stuur me een mailtje of een appje naar 06-12777441.
Wel geïnspireerd, maar nog geen concreet vraagstuk? Laten we connecten op LinkedIn.
Femke