De kracht van visualisatie

Als ik niet schrijf, fiets ik. Dat is op dit moment zo ongeveer de samenvatting van mijn leven. En oh ja, op de doordeweekse donderdagavond ga ik dan naar een cursus sportpsychologie, Train Je SportMind, van Maarten Jongma. Gisteravond ging het over de kracht van visualisatie in de sport. Fascinerend!

De weg naar de top… eh, het dal

Uit onderzoek blijkt dat visualisatie je helpt je doelen te bereiken en (wedstrijd)druk te verminderen. Onderstaand filmpje laat dat mooi zien. Een aantal wedstrijdskiërs werd in drie groepen verdeeld. Eén groep visualiseerde hun weg naar de overwinning terwijl ze op de piste bezig waren (dynamische visualisatie), één groep deed dat terwijl ze binnen op een stoel zaten (statische visualisatie) en één groep visualiseerde niet, maar deed alleen rek- en strekoefeningen. Wat bleek? De groep die aan dynamische visualisatie had gedaan won de wedstrijd, de statische groep eindigde als tweede en de groep die niet aan visualisatie deed eindigde als laatste.

Beklimming in de benen

Gisteravond deden we ook een oefening. Met onze ogen dicht leidde Maarten ons door het traject voor en tijdens de wedstrijd of koers. Zo stond ik plotseling in Bardonecchia, onder een stralend Italiaanse zon, naar de rode boog te kijken waar de koers start. Ik ben daar nooit geweest, maar de foto’s staan me levendig voor ogen. Ik zie het ontbijt, dat ik niet door mijn strot krijg, voel de gierende zenuwen door mijn lijf tijdens de start, de eerste beklimming die ik in mijn benen zakt. En dan de eerste top die ik bereik. Het duurt maar even, maar hé, dit is bijzonder.  Vooral dat ontbijt moet ik nog maar eens over doen, want die bergen op zonder brandstof wordt toch echt heel lastig.

Erben rijdt 36,80 en LeBron feliciteert zichzelf met een nog te behalen overwinning

Nog niet overtuigd? Bekijk dan maar eens het volgende filmpje van Erben Wennemars:

In dit artikel over LeBron James lezen we hoe hij, ergens begin 2018, een belangrijke overwinning vierde op Instagram, nog voor hij zelfs z’n veters maar had gestrikt. Voorbarig, of een onderdeel van zijn succes? Door zich zijn toekomstige succes voor te stellen, maakt James gebruik van de kracht van visualisatie. Hij zelf zegt daarover het volgende in een YouTube-video: “Ik denk dat de mentale kant van het spel ver boven de vijftig procent is, waarschijnlijk zo’n tachtig procent.”

Hard buffelen

Natuurlijk is mentale training alleen niet genoeg om een topprestatie te leveren, daar komt meer bij kijken dan een voorbarige Instagram-post. Uiteindelijk is het gewoon hard buffelen. Daar ga ik dan ook zeker mee door. Maar Lief, als ik voor het slapen een fietsbeweging lig te maken in bed, dan ben ik even in Bardonecchia.

Geplaatst in Tour for Life.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *