Monster van Loch Ness, move over! Maak kennis met de Ceresiosaurus!

Het monster van Loch Ness heeft door de jaren heen heel wat mensen aan het fantaseren gekregen. Je zal ‘m maar tegenkomen, twaalf meter mythe die zich diep in de Schotse meren verschuilt – spannend, toch? Maar wat als je op een zonnige dag met je SUP-boardje over het Lago di Lugano – ook bekend onder de Latijnse naam Ceresio – peddelt en ineens de Ceresiosaurus tegenkomt? Of je maakt een lekker wandelingetje langs de oevers van het meer en staat oog in oog – of oog in kruis – met de Ticinosuchus ferox? Anders dan het zogenaamde monster uit Schotland, zijn deze twee beesten géén verzinsel. 

Een AI-gegenereerde afbeelding van de Ceresiosaurus en de Ticinosuchus ferox en een man op een SUP-plank

Een bewezen zeemonster van drie meter

Terwijl Nessie nog steeds een raadsel is, bestaat er geen twijfel over het bestaan van de Ceresiosaurus. Met een lengte van drie tot vier meter was dit zeereptiel een van de grootste roofdieren in de subtropische wateren van wat toen een lagune was, zo’n 240 miljoen jaar geleden. Het dier was gestroomlijnd en uitgerust met lange flippers, die hem razendsnel door het water lieten bewegen. Met een slanke nek en een compacte kop vol scherpe tanden, was de Ceresiosaurus een geduchte jager. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik weeet niet of ik heel rustig op mijn SUP-board zou blijven staan als ik deze bejaarde tegenkwam…

Het landmonster: Ticinosuchus ferox

En alsof een vier meter lange Ceresiosaurus nog niet genoeg is, hadden de bergen rondom Ceresio ook hun eigen landroofdier: de Ticinosuchus ferox, ook wel ticinosuco genoemd. Deze feroce – woeste – hagedis van Ticino liep rond dezelfde tijd hier rond en kon ook nog zo’n indrukwekkende 2,5 meter lang worden. Stel je een krokodil voor op hoge poten, voorzien van een zware bepantsering van osteodermen, en je weet ongeveer hoe de Ticinosuchus ferox eruitzag. Met zijn krachtige poten en scherpe klauwen was hij een angstaanjagende verschijning. Gelukkig is er weinig anders meer over van deze dieren dan hun fossielen!

Fossielen die de geschiedenis vertellen

Monte San Giorgio, vlakbij het meer van Lugano, is een schatkamer vol fossielen van deze prehistorische dieren. Hier zijn niet alleen resten van de Ceresiosaurus en Ticinosuchus gevonden, maar ook van talloze andere soorten die hier in het Trias rondzwommen of rondliepen. Het gebied is zo bijzonder dat het door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed; het Zwitserse deel in 2003 en het Italiaanse deel in 2010. Hier vertellen de fossielen hun verhaal over het leven van miljoenen jaren geleden, toen deze regio een tropische lagune was vol bizarre wezens. 

Paleontologisch paradijs op twee wielen

Wil je Monte San Giorgio verkennen? Dan kun je het beste op de fiets springen of de benenwagen nemen. Je begint in het charmante Brusino Arsizio, waar een kabelbaan je naar het hooggelegen Serpiano brengt. Vanaf daar kun je de top van de Monte San Giorgio bereiken. Tijdens je tocht kom je door schilderachtige dorpjes zoals Meride, waar je het Fossielenmuseum vindt. Vervolgens zet je koers naar Tremona, waar je door het Archeologisch Park net buiten het dorp fietst. Vanuit Tremona’s historische centrum ga je verder naar Arzo. Dit dorpje, vlak bij de Zwitser-Italiaanse grens, staat bekend om zijn Merlot-druiven. Hier wordt de Arzo-wijn geproduceerd door wijnmakerij Brivio. Na het bewonderen van de wijngaarden vervolg je je tocht naar het nabijgelegen Besazio. Vanaf de kerk van Besazio is het bijna alleen nog maar afdalen. Je fietst door naar Rancate, waar je de pinacotheek Zust kunt bezoeken, met indrukwekkende werken van schilders zoals Serodine en Petrini. Terug in Brusino Arsizio heb je een mooi rondje om de Monte San Giorgio gemaakt. Vergeet niet om onderweg even te pauzeren en de lokale wijnen en gerechten te proeven!

Meer weten? Stuur me een berichtje!

Ben je net zo gek op de regio rondom Porlezza en wil je meer weten? Stuur me je e-mailadres en ik zet je op mijn mailinglijst! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontdekkingen én de vorderingen van mijn boek. 

Femke

Geplaatst in Tussen bergen en meren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *