Naar schatting* heeft ruim één op de honderd kinderen een autismespectrumstoornis (ASS). Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen Klassiek Autisme, Asperger en PDD-NOS? Als moeder van een jongen met een autismespectrumstoornis heb ik me jarenlang verdiept in het onderwerp. Ik pretendeer zeker geen deskundige te zijn, maar een klein beetje ervaringsdeskundige durf ik mezelf wel te noemen. Aan de hand van tien vragen zal ik proberen een klein beetje inzicht te geven in het fenomeen ‘autisme’. Deze week vraag 1.
Wat is een autismespectrumstoornis?
Een autismespectrumstoornis (autisme) is een stoornis in de prikkel- en informatieverwerking, die wordt veroorzaakt door een andere hersenstructuur. Binnenkomende prikkels worden anders gefilterd en verwerkt. Het filter kan te ‘gesloten’ zijn, waardoor een kind te weinig op prikkels reageert. Hij reageert niet op zijn naam of brandt zich zonder een pijnreactie te geven. Maar vaak is het filter te ‘open’, waardoor alle zintuiglijke waarnemingen als een bom binnenkomen. Het selecteren en ordenen van al die prikkels om er daarna een zinvolle betekenis aan te geven, is een probleem. Het hoesten van een klasgenootje, het gezoem van de tl-buis, een scheefliggend boek, kunnen veel belangrijker zijn dan de stem van de juf. Het schoolplein kan een beangstigende kakofonie van geluiden zijn. Te weinig, te veel of ‘verkeerde’ prikkels blijven hangen. Het geheel raakt zoek door de details en het leggen van verbanden vraagt meer tijd en concentratie en is vermoeiend. De ontwikkeling van taal, sociale vaardigheden, beeldend vermogen, emoties, motoriek, zelfbeeld en fantasie verloopt daardoor vertraagd en anders.
In de praktijk
Een korte wandeling met een jonge Jesse: “Mama, zie je de bril van die meneer, hoor je die trein, ik ruik pannenkoeken, voel je die muziek in je hart, ik kan mijn koekje niet doorslikken, waarom heeft zij twee kleuren veters…” Als ik hem hoor praten, word ik al moe. Hoe moet het zijn als je de dingen zelf zo sterk voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft?
Meer lezen? Check mijn blogposts over ‘Planet Jesse‘ of bestel een exemplaar van het boek ‘Planet Jesse‘.
* De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft artikel gepubliceerd waarin ze de CBS-schatting bespreekt. Volgens het CBS hanteert 3%, ik heb hier de cijfers van internationaal onderzoek aangehouden.