Naar schatting* heeft ruim één op de honderd kinderen een autismespectrumstoornis (ASS). Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen Klassiek Autisme, Asperger en PDD-NOS? Als moeder van een jongen met een autismespectrumstoornis heb ik me jarenlang verdiept in het onderwerp. Ik pretendeer zeker geen deskundige te zijn, maar een klein beetje ervaringsdeskundige durf ik mezelf wel te noemen. Aan de hand van tien vragen zal ik proberen een klein beetje inzicht te geven in het fenomeen ‘autisme’. Deze week vraag 8.
Is autisme te genezen?
Nee. Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen waarbij erfelijkheidsfactoren een zeer grote rol spelen. Autisme is – volgens de huidige stand van de wetenschap – niet te genezen, het is een blijvende handicap.** Het is echter belangrijk onderscheid te maken tussen de kern van het autisme en de secundaire kenmerken ervan. Een kernprobleem, zoals een gebrek aan sociale vaardigheden, kun je trainen maar blijft in zekere mate altijd een gebrek. Een gebrek waarmee het kind en zijn omgeving kan leren omgaan. Secundaire kenmerken, zoals slaapproblemen en agressief gedrag, hebben weliswaar heel direct met het autisme te maken, maar kunnen met de juiste aanpak – en als het kind zich veilig voelt – absoluut behandeld worden.
In de praktijk
Jesse zit even niet zo lekker in zijn vel. Er zit hem iets dwars, zijn hoofd maalt, en dat uit zich in een naar gevoel in zijn buik. Toch gaat Jesse naar school op maandagochtend en het lijkt aardig te gaan. Maar om half 11 word ik gebeld door zijn meester: Jesse klaagt over buikpijn en moet heel erg huilen. Gelukkig kan oma Dicky inspringen. Ze haalt Jesse op en neemt hem mee naar huis, alwaar het met de buikpijn en het verdriet ineens wel weer mee lijkt te vallen. Toch moet er natuurlijk even gekletst en getroeteld worden onder het genot van een kopje thee. Oma vraagt: ‘Jesse, welke thee wil je?’ Hij hoeft niet lang na te denken: ‘Ik wil graag een kopje oplosthee, oma, dat lost alles weer op!’…….
Meer lezen? Check mijn blogposts over ‘Planet Jesse‘ of bestel een exemplaar van het boek ‘Planet Jesse‘.
* De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft artikel gepubliceerd waarin ze de CBS-schatting bespreekt. Volgens het CBS hanteert 3%, ik heb hier de cijfers van internationaal onderzoek aangehouden.
**Hoewel er steeds meer wordt gesproken over een relatie tussen voeding en autisme, laat ik deze discussie hier buiten beschouwing. Ik volg het standpunt van de NVA, die vindt dat er meer onderzoek moet plaatsvinden. Bovendien zou dit feit niets veranderen aan de argumenten die hierboven genoemd worden.