Van analoge kroegtijger naar digitale contentstrateeg; een onverwachte tech-odyssee

In 1967 – mijn geboortejaar – verscheen het prototype van de eerste handcalculator van Texas Instruments, voerde Dr. Christiaan Barnard voor het eerst een baanbrekende harttransplantatie uit, en deed de geldautomaat zijn intrede. We zijn inmiddels 57 jaar verder, en technologie is een onmisbaar deel van ons leven geworden. Smartphones, chatbots en slimme IoT-apparaten vliegen ons om de oren. En ik vínd het een feestje… In deze blog neem ik je mee op mijn persoonlijke reis: van een slimme – of nou ja, iets minder domme – typemachine en Cicciolina naar het AI-tijdperk.

Death to Tipp-Ex

Stel je even voor. Het is 1987. Ik woon in Domaso, aan het Comomeer in Italië, en ben bezig met mijn tweehonderdzevenendertigste sollicitatiebrief. Om me daar een beetje bij te helpen, gaven mijn ouders me een Brother-typemachine. Niet zomaar een, maar een met een zogenaamd single-line LCD display. Een klein schermpje dat me de kans gaf om eerst mijn tekst te bekijken en aan te passen, voordat de typearmen hun werk gingen doen. Weg met het Tipp-Ex-slagveld. Niet dat mijn sollicitatiebrieven er beter van werden – verder dan een baantje in de kroeg ben ik daar nooit gekomen. Maar hé, ik had de tijd van mijn leven!

Sjouwen met een IBM 3420-tape 

Wat ik toen nog niet wist, was dat die typemachine mijn eerste kennismaking was met de wereld van technologie. In 1989 verhuisde ik terug naar Nederland, en vond al snel een tijdelijk kantoorbaantje bij Heineken. Achter een enorme computer. Elke ochtend verdween er een grote tape in de computer, die ’s avonds weer de kluis in ging. Niet veel later kwam ik bij AkzoNobel terecht. Daar waren ze al iets hipper met hun 5,25-inch wapperfloppydisks, al snel gevolgd door de iets kleinere, harde 3,5-inch diskettes. DBase III was mijn beste vriend, maar ook als iemand iets wilde weten over de laatste features van Harvard Graphics – Microsoft PowerPoint, eat your heart out –, dan stond ik te trappelen om te helpen.

Van tikhit naar applicatiemanager

Na een aantal jaar als digitaal lekker onderlegde tikgeit, begon ik langzaam meer richting het serieuze IT-werk te bewegen. In 1993 kreeg ik de functie van applicatiemanager, verantwoordelijk voor de software van AkzoNobel-kleurmengmachines in heel Europa. Je weet wel, die apparaten die verf op kleur mengen in bouwmarkten en verfspeciaalzaken. In 1994 begon ik met de opleiding Organization and Strategy & Information Management aan de Open Universiteit. Een van de modules die ik volgde was programmeren in C++, en toen begon de magie echt in te kicken. Ineens wist ik dat drie maal drie helemaal geen zes was! 

    // Gebruiker om invoer vragen

    std::cout << “Voer het eerste getal in: “;

    std::cin >> a;

    std::cout << “Voer het tweede getal in: “;

    std::cin >> b;

    // Optelling uitvoeren

    sum = a + b;

    // Resultaat weergeven

    std::cout << “De som van ” << a << ” en ” << b << ” is ” << sum << std::endl;

De stap naar copywriting en een voorliefde voor tech

De eerste keer internetten – via een oorverdovend ratelend modem –, mijn eerste gigantische Blackberry en de stress rondom de Millennium Bug skippen we voor het gemak maar even. Fastforward naar 2017. Op mijn 50ste verjaardag waagde ik de sprong naar het freelance leven en begon ik als zelfstandig tekstschrijver. Zonder dat ik daar nou echt goed over had nagedacht, diende het ene tech-bedrijf na het ander zich aan. Mijn ideale klant was geboren. Uiteraard ben ik ook fan van mijn klanten die doen in bedrijfslunches, verlichtingsoplossingen, fietsreizen, pilateslessen en wand- en glasoplossingen, maar als het om tech gaat, krijg ik toch net even die extra kriebel. Van cloud- en werkplekoplossingen tot leerplatformen en AI, ik hou ervan!

Een toekomst met AI

En toen kwam ChatGPT. Wat een feestje! Schrijven kan hen nog niet echt, maar wat een fijne sparringpartner, redacteur, ideeëngenerator, samenvatter, receptenbedenker, quizmaster, rapbattle-coach, roadtrip-planner, draaiboekmaker, notulenschrijver, herinneraar-voor-vergeetachtigen en inspiratiebron! Ik hou ervan. En guess what… Volgende week begin ik met de Mastercourse AI Marketing van Frankwatching. Daar leer ik nog meer over de nieuwste tools en ontwikkelingen, en krijg ik praktische handvatten mee: van AI integreren in mijn marketingstrategie tot next-level prompts schrijven, en van AI-hacks voor SEO tot het bouwen van mijn eigen ChatGPT. Grappig, want met de kennis van nu had ik die sollicitatiebrieven uit 1987 moeiteloos in elkaar gedraaid. Met een AI-buddy als ChatGPT zou dat stapeltje sollicitatiebrieven waarschijnlijk een stuk dunner zijn geweest! Maar dan had ik ook nooit Cicciolina zien optreden tijdens mijn baantje in Discoteca Vitamina… 

Op zoek naar een tekstschrijver die matties is met AI?

Zoek je een ervaren partner in contentcreatie en strategische communicatie? Als freelance copywriter, ghostwriter, tekstschrijver en contentstrateeg help ik je graag verder. Al dan niet samen met AI. Oh, en nee, je hoeft echt niet per se in tech actief te zijn ;-). Als je er maar zin hebt om samen iets moois neer te zetten.

Geplaatst in Fem Vertelt, Vonk Tekst & Design.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *