Drukwerk met dat beetje extra

“Ik ben elke dag weer blij om naar m’n werk te gaan”, vertelt een medewerker van print- en copyshop MoBi. Altijd fijn natuurlijk, zo’n positief geluid. Maar als je weet dat MoBi een heel bijzondere print- en copyshop is, waar mensen met een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ werken, dan wordt dat positieve geluid extra speciaal.

Drukwerk, copyshop, MoBi, dagbestedingAls beginnend zelfstandig ondernemer die zich bezighoudt met tekst, krijg je ook te maken met drukwerk. Natuurlijk is er niets mis met een drukwerkknaller als VistaPrint of Drukwerkdeal.nl, maar soms wil je iets meer en dan ga je op onderzoek uit.

Zo kwam ik tijdens een Open Dag van drukkerij De Bink op het spoor van MoBi, een samenwerkingsverband tussen De Bink en Movens. Movens is een onderdeel van GGZ Rivierduinen en biedt o.a. activiteiten op het gebied van dagbesteding en werk voor mensen met voornamelijk psychiatrische problematiek. Dat maakte mij – als ondernemer met een groot hart, maar ook als moeder met een zoon met autisme – nieuwsgierig. Daar wilde ik meer van weten. Ik trok de stoute schoenen aan en maakte een afspraak voor een rondleiding.

Op een zonnige dag in mei melden Fraukje en ik ons bij MoBi op het bedrijventerrein Roosevelt, waar we worden ontvangen door Simone Uijldert, Coördinator productie & grafische vormgeving: “MoBi is een samenwerkingsverband tussen de Bink en Movens, en de aansturing is dan ook een gezamenlijke inspanning van Koos Schuurman van drukkerij De Bink en mijn collega Dick en ikzelf van GGZ Rivierduinen.”

Opmaken, printen, kopiëren en afwerken van drukwerk

Simone legt uit wat hier gebeurt: “Bij MoBi kunnen particulieren en bedrijven terecht voor het opmaken, printen, kopiëren en afwerken van alle soorten drukwerk. Voor wat betreft drukwerk wordt hier gewerkt met digitaal drukwerk, wat vooral interessant is bij kleinere oplages. Voor grotere aantallen is offsetdruk beter; hiervoor kunnen klanten terecht bij De Bink. Dat geeft die mooie kruisbestuiving. Is een klus ‘te klein’ voor De Bink, dan kan men bij ons terecht, en vice versa.” Simone werkt sinds een maand of vier bij MoBi. “Ik heb echt op deze plek geaasd. Ik heb een achtergrond in de grafische industrie, maar werk nu al jaren in de psychiatrie. Deze baan is een prachtcombinatie van die twee! Het is belangrijk de medewerkers te kunnen begeleiden als therapeut, maar het is net zo belangrijk om ze bij inhoudelijke vragen te kunnen begeleiden. Als iemand een vraag heeft over InDesign, of over een printopdracht, dan weet ik precies waar het over gaat.”

Sociaal contact

De medewerkers van MoBi hebben allemaal hun eigen verhaal en eigen problematiek. Sommigen wonen zelfstandig, anderen wonen begeleid, voor sommigen is het werk bij MoBi een zinvolle dagbesteding, voor anderen is het wellicht een opstapje naar reguliere arbeid. In totaal zijn er zo’n 30 medewerkers bij MoBi, maar de bezetting wisselt per dagdeel.

“Bij de dames is het net een kippenhok! Maar soms moet ik tellen, en dan moeten ze even hun mond houden, hoor.”

Eén van de medewerkers vertelt me hoe leuk ze het vindt om bij MoBi te werken: “Ik werk vijf dagen in de week, van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags en ik vind het elke dag weer leuk om naar mijn werk te gaan. Een enkele keer kan ik niet gaan, omdat ik echt te moe ben, of omdat ik iets anders moet doen, en dan baal ik echt als een stekker! Het leukste van het werk is dat je onder de mensen bent, dat je sociaal contact hebt. Je kunt hier wel goed merken wat de mannen- en wat de damestafel is. Bij de dames is het net een kippenhok! Maar soms moet ik tellen, en dan moeten ze even hun mond houden, hoor.”

Op mijn vraag hoe ze bij MoBi komt, vertelt ze: “Ik woon in de Bollenstreek. Op eigen gelegenheid kan ik hier niet komen. Ik heb gelukkig een indicatie voor vervoer. Dat is voor mij heel belangrijk, anders kom ik nergens.”

Simone laat me de ontwerpstudio op de eerste verdieping zien. “Hier worden o.a. posters, flyers, cd-hoesjes ontworpen. We hebben hier bedreven dtp-ers zitten. Als de klus wat langer mag duren, dan laten we die door een wat minder ervaren medewerker uitvoeren. Het is belangrijk zin te geven aan het werk, om te kunnen leren. En soms word je verbaasd. Laatst gaf ik iemand een ingewikkelde klus. Dacht ik. Na mijn BHV-training vond ik dat er een nieuw vluchtplan moest komen. Dat is complex. Niks hoor. In een paar dagen was het af. En bovendien alles nog eens nagemeten met de digitale lasermeter van zijn vader.”

Binnenkort gaat Simone MoBi pitchen tijdens een ondernemersontbijt. “We kunnen nog wel wat dtp-klussen gebruiken. Maar het is allemaal een kwestie van balans. We willen natuurlijk mooie klussen binnenhalen, maar de druk moet niet te groot worden. Aan ons de taak om die balans te hanteren.”

En zo gaat het bij MoBi veel over balans. “We moeten ook, meer dan bij een reguliere arbeidsplaats, rekening houden met de thuissituatie. Soms kan het hier heel wat lijken, en dan blijkt dat het thuis heel moeilijk gaat. Maar ook gaat het om balans tussen overvragen en ondervragen. Eén van onze medewerkers liep al tijden mee in de dagbesteding. Vouwen, stickeren, dat soort dingen. Tot op een dag een machine kapotging. Hij fixte het in no-time. Hij was gewoon hartstikke technisch onderlegd. Hij heeft nu een regulier arbeidscontract bij De Bink. Dat is mooi. Hoewel dat helemaal niet voor iedereen het doel is. Het doel is een zinvolle dagbesteding.”

Aangestoken door het enthousiasme van Simone, haar collega’s en de medewerkers keerde ik huiswaarts, met prijslijst en folder in de tas. Mijn flyers zijn in de maak, tweemaal raden waar ik ze ga laten drukken…

Foto’s: Fraukje Vonk Photography

Geplaatst in Fem Vertelt.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *