Wat is een fiep?

autisme; autismespectrumstoornis; fiep; preoccupatieZodra je je begeeft in de wereld die ‘autisme’ heet, spreek je voor je het weet in raadselen voor ‘normale’ mensen. De begrippen als pervasief, fiep, Asperger, DSM-IV, desintegratiestoornis, rugzakje, PGB en autipas worden dagelijkse kost. En er komt een moment dat je je verbaast dat niet iedereen gewoon weet wat al die begrippen inhouden.

Een preoccupatie of een fiep?

Een veelvoorkomend begrip is ‘preoccupatie’. Een preoccupatie komt ook voor bij mensen zonder autisme. Als een persoon mét autisme een preoccupatie heeft, wordt dat een fiep genoemd. Wikipedia omschrijft een fiep als ‘een beperkt, zich herhalend stereotiep patroon van gedrag, belangstelling en activiteiten’.

Zo heeft Jesse een buitengewone interesse in landen en alles wat daarmee samenhangt, zoals de taal, de munt, de hoofdstad, maar vooral de vlag! Ik kan inmiddels zelf ook de compositie van de vlag van Suriname, Jamaica en Vanuatu moeiteloos opdreunen. Jesse’s beschrijving van de vlag van Zweden? ‘Een geel jezuskruis op z’n kant, met in de linker onder- en bovenhoek een vierkant blauw vakje en in de rechter onder- en bovenhoek een langwerpig liggend blauw hoekje.’ En beweer maar eens dat het niet klopt!

Lang leve de fiep!

Vroeger moest zo’n fiep absoluut de kop ingedrukt worden. Tegenwoordig zijn de inzichten gelukkig gewijzigd, en bovendien maakt deze eigenwijze moeder zelf wel uit wat ze met fiep doet! Jesse wordt de hemel in geprezen als hij weer eens feilloos de vlaggen van alle aan het EK deelnemende landen weet te omschrijven of me in 13 talen groet. Vriendinlief die met een ‘landenboek’ aan kwam zetten tijdens onze gezamenlijke vakantie is met stip gestegen op de ranglijst van favoriete mensen. Weg met de fiep? Lang leve de fiep!

Bovendien werd me een goede tip aan de hand gedaan door een geweldige therapeute van het Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum: zet de fiep in bij het lezen en schrijven. Briljant! Hoeveel strepen hebben de Italiaanse, Nederlandse en Belgische vlag bij elkaar? Appeltje-eitje voor Jesse: negen natuurlijk! Ha! Maar hoeveel kleuren hebben de Italiaanse, Nederlandse en Belgische vlag? Die wordt moeilijker… Denk denk denk… Groen, wit, rood, blauw, zwart, rood – oh nee, die heb ik al gezegd – en geel! Zes!! Helemaal goed! Hoeveel talen spreken de mensen in Italië, Zwitserland, Nederland en België bij elkaar? Na een korte discussie over het al dan niet meetellen van Schwyzerdütsch en Reto-Romaans komen we tot vijf. Optellen, aftrekken, nu nog een iets verzinnen om te leren vermenigvuldigen. Iemand een tip?

Meer weten?

Deze post is een onderdeel van een serie. Weten hoe het begonnen is en hoe het verder gaat? Lees meer hierover in de korte inleiding.

Geplaatst in Planet Jesse.

Eén reactie

  1. Pingback: De cadeau’s die ik gekregen heb met kerst! – Luc's hoekje online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *