Leidse Ondernemer in Beeld – Hans Lardee

Als middelbare scholier bracht Hans al middagen lang door bij Meneer Jansen op de Nieuwe Rijn. Thee drinken en spelletjes spelen. Nu, zoveel jaar later, is hij zelf de uitbater. Thee wordt afgewisseld met een biertje, maar zo nu en dan een spelletje spelen, dat zit er nog steeds in. We spreken Hans in het gezelligste speciaalbiercafé in Leiden.

‘De dynamiek is veranderd, maar het is nog steeds een uniek stukje Leiden’

Dertien weken lang zetten we een Leidse ondernemer in de spotlights. Deze week: Hans Lardee, eigenaar van Meneer Jansen, het gezelligste speciaalbiercafé in hartje Leiden.
Tekst: Vonk Tekst & Design – Foto: Fraukje Vonk Photography

Van thee drinken naar bier drinken

Al toen Hans – jaren geleden – op het Stedelijk Gymnasium zat, kwam hij na school met een groepje vrienden thee drinken bij Meneer Jansen. De uitbater toendertijd was Alwin Jansen, die de espressobar-café had vernoemd naar zijn vader: meneer Jansen. Hans: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik in m’n laatste schooljaar ook tíjdens schooltijd hier regelmatig te vinden was. Kaarten en thee drinken bij Meneer Jansen, dat was een stuk interessanter dan school. En toen ik eenmaal ging studeren, maakte de thee natuurlijk langzaamaan plaats voor bier.’

Na de koopavond de kroeg in

In 1989 nam Klaas van der Struijs het café over. Hans was op zoek naar een bijbaantje en hij bleef Klaas net zo lang aan z’n kop zeuren tot hij zijn zin had. De maandagmiddagen mocht hij aan het werk. ‘Dat was wel aardig, maar het werd pas echt leuk toen ik op de donderdagavonden ging werken. Samen met Max stond ik achter de bar, we draaiden onze eigen muziek en maakten de sfeer. Koopavond was nog een ding in die tijd; om kwart voor 9 liep de zaak vol met mensen die inkopen hadden gedaan, een half uur later gevolgd door iedereen die klaar was met werken. Dat waren echt heel drukke, gezellige avonden.’

Lange knipperlichtrelatie met studeren en werk

‘Altijd als ik aan het werk was dacht ik: ‘ik moet wat gaan studeren’. Ik vond alles interessant, dat was het probleem niet. Maar ging ik dan eenmaal studeren, dan vond ik het na een tijdje toch weer saai. Ging ik maar weer werken. Zo heb ik een heel lange knipperlichtrelatie met werken en studeren gehad; twee jaar heb ik rechten gestudeerd, twee jaar bedrijfskunde, een tijdje Engels en ik heb de lerarenopleiding gedaan. Oh, en niet te vergeten: twee weken informatica.’

Ineens was de tent leeg

Het werd 2009 en Hans was inmiddels bedrijfsleider geworden. Toen ging het landelijk rookverbod in en bij Meneer Jansen was geen plek voor een rookruimte. Hans: ‘Dat had een flinke impact. De mensen gingen naar café’s waar wel een rookruimte was en bij ons was de tent leeg. Al die gemeenteraadsleden die hier altijd kwamen naborrelen, de journalisten die allemaal natuurlijk heel onofficieel ook een drankje kwamen doen, die gingen naar tenten waar wel gerookt kon worden.’

De speciaalbierontploffing net voor

‘In overleg met Klaas hebben we toen besloten dat ik avonden zou gaan organiseren met aparte activiteiten, om zo die klanten weer in de zaak te krijgen. Van alles heb ik georganiseerd: filmavonden, dichtavonden, vinylavonden, tastings, borrels en singer-song-writer-avonden, en met resultaat. Twee jaar later konden we echt zeggen dat de tent weer goed liep. Het werd het tijd voor een volgende stap: speciaalbier. En dat was echt een hele goeie zet! We waren de speciaalbierontploffing nèt voor; mensen begonnen zich ervoor te interesseren, maar je kon het nog niet in veel café’s krijgen. Bij ons kwamen ze aan hun trekken. Dat heeft de tent ook nog eens een goede impuls gegeven.’

Het lag gewoon voor m’n neus

In 2012 wilde Klaas stoppen met Meneer Jansen. Hij vroeg Hans of hij niet toevallig interesse had in overname. ‘Het had me altijd al leuk geleken om zelfstandig ondernemer te zijn, en ik was inmiddels zo verbonden met Meneer Jansen dat die vraag makkelijk te beantwoorden was. Administratief moest er natuurlijk heel wat geregeld worden, ik moest inzicht krijgen in de cijfers, en de neuzen moesten allemaal dezelfde kant op. Uiteindelijk heeft het hele overnametraject drie jaar geduurd en sinds januari 2016 is de tent van mij. Jarenlang was ik zoekende naar wat ik nou wilde met m’n leven, steeds stapte ik weer in een andere studie, maar uiteindelijk lag het gewoon voor m’n neus.’

Eindelijk onze verjaardag weer terug

‘Op 30 april 2017 bestond Meneer Jansen alweer 35 jaar. Wel grappig trouwens: sinds de opening op 30 april 1982 is eigenlijk nooit de verjaardag van Meneer Jansen gevierd, alle aandacht ging naar Koninginnedag. Sinds de eerste Koningsdag in 2013 hebben we weer onze verjaardag terug. Onze 35e verjaardag hebben we dan ook uitgebreid gevierd, met een speciaal Meneer Jansen-biertje, dat ik zelf heb gebrouwen met hulp van de jongens van Leidsch Bier.’

De dynamiek verandert

De eerste 10 jaar van het bestaan waren hoogtijdagen voor Meneer Jansen. ‘We waren een van de weinige horecazaken op de Nieuwe Rijn. Er zaten vooral heel veel winkeltjes en dat zorgde voor veel aanloop, ook overdag. Nu hangt er een andere dynamiek. Er zijn minder winkels, meer horeca, en meer toeristen en dagjesmensen. Het voordeel is dat ons terras heel gunstig ligt, we hebben de hele dag zon. Uiteindelijk hebben we weinig te klagen, maar dat het publiek verandert, dat is een feit. Het komende jaar zullen er ook een aantal grote horecazaken bijkomen. Voor het oude Kijkshop-pand is al een vergunning aangevraagd, net als voor het pand van de SNS Bank. En ook het pand van Dumpy, de stripwinkel die hier al sinds jaar en dag zit, wordt een horecagelegenheid. Je ziet dat alle kleinere winkels verhuizen naar een plek waar het nog wel betaalbaar is. Maar het blijft natuurlijk een prachtig mooi stukje Leiden. Nog steeds als ik ’s ochtends de gordijnen opendoe – ik woon boven het café – kan ik van het uitzicht genieten. Dat verveelt nooit.’

Hans Lardee, eigenaar van Meneer Jansen, het gezelligste speciaalbiercafé in hartje Leiden

High Beer, dat past tenminste in de agenda

‘In de toekomst zou ik nog wel wat willen uitbreiden. Heel veel ruimte is daar niet voor, maar er liggen wel wat plannen klaar om op de plek van de opslag een keukentje te maken. Dan kunnen we tenminste een ander broodje aanbieden dan alleen die tosti van achter de bar. En een paar fatsoenlijke borrelhappen, dat lijkt me ook wel wat. Maar als het terras vol zit, hebben we 140 man, dat is niet meer te doen van achter de bar. Ja, er valt nog wel wat te investeren en te groeien, en dan bedoel ik niet per se fysiek. Ik wil ook nog iets gaan doen met een High Beer. Wat ik trouwens een afschuwelijk woord vind, ik bedoel natuurlijk gewoon ‘een bierproeverij met een paar hartstikke goeie happen’, maar zoveel tekst past niet in de agenda.’

Een fan van hout

‘Ook wil ik het hout in de zaak terugbrengen in de oorspronkelijke staat. Ooit is alles donkerblauw en zwart geverfd, maar ik ben een fan van houtkleur. We hebben pas de vloer en de trap helemaal kaal geschuurd in de lak gezet. In februari hebben we weer een opknapsessie, dan pakken we weer wat dingen aan. Je kan nou eenmaal niet de tent voor twee weken dichtgooien, dus het moet in etappes.’

Die nerderigheid zit er nog steeds in

‘En dan zijn er natuurlijk nog de spelletjes… Ik ben een onwijze nerd wat boeken, films en spellen betreft. Tijdens mijn schoolperiode kwam ik hier al om spelletjes te spelen, en nu zitten hier nog steeds mensen van de middelbare school om tafel, met dezelfde spellen. Die ouwe nerderigheid zit er bij mij nog steeds in. Die spellenkast blijft er dan ook. Alleen gaat ‘ie van het verstopte plekje boven in de hoek naar een wat meer in het oog springende plek langs de wand. Die ouderwetse gezelligheid hoort ook echt bij dit café. Ik geloof ook dat dat een van de redenen is waarom mensen hier blijven komen.’

Dorst gekregen? Spelletje spelen? Ga lekker langs bij Meneer Jansen op de Nieuwe Rijn 21. Je kunt er alle dagen van de week terecht. Of check eerst even de bierkaart op de website: http://www.cafemeneerjansen.nl. Wil je een borrel of een feestje geven, je kunst exposeren of ben je op zoek naar een zomerbaantje? Mail dan naar info@cafemeneerjansen.nl.

Bekijk dit artikel als flyer >>>

De serie “Leidse Ondernemers in Beeld” is een initiatief van Vonk Tekst & Design en Fraukje Vonk Photography. Wil jij jouw verhaal ook in beeld gebracht? Voor 225 euro* word je geportretteerd, in beeld en tekst. En daar hoef je natuurlijk geen Leienaar voor te zijn!

* Prijzen zijn exclusief 21% BTW en reiskosten buiten Leiden.

Eerder spraken wij met ondernemers Sandra Oexman van Kwispelcollege, Lieke Bodde van Results! Personal Training, Tommy Hopstaken en Jochem Haverhoek van Escaperoom Leiden en zanger, pianist, songwriter en producer Jan Stroomer.

Leidse Ondernemers in Beeld Fraukje Vonk Photography

Geplaatst in Artikelen, Leidse Ondernemers.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *